Dit weekend is de Italiaanse schrijver, intellectueel en filosoof Umberto Eco overleden. De naam van de Roos, De Slinger van Foucault en Het eiland van de vorige dag behoren tot zijn belangrijkste werken. Een eerbetoon.

 

 

“Roberto wist dat jaloezie ontstaat ongeacht wat is, of niet is, of wellicht nooit zal zijn; dat het een drift is die daadwerkelijke pijn ontleent aan een denkbeeldige kwaal; dat degene die jaloers is, is als een hypochonder die ziek wordt uit angst ziek te zijn.”
– Umberto Eco, Het eiland van de vorige dag

 
“Het kwaad, William: zal aan deze vloek, deze schaduw, deze drek die ons verhindert de bron te bereiken, dan nooit een eind komen?” – Umberto Eco, De naam van de Roos

 

“Ik zeg u niet dat u zich moet voorbereiden op een volgend leven, maar dat u dit enige leven dat u gegeven is goed moet gebruiken om, als het zover is, de enige dood die u ooit zult meemaken fier tegemoet te treden. Het is nodig van tevoren, en vele malen, stil te staan bij de kunst van het sterven, opdat men later in staat is het in één keer goed te doen.” – Umberto Eco, Het eiland van de vorige dag