In Nederland vieren we sinds 1990 jaarlijks onze vrijheid op 5 mei (voor 1990 werd het om de vijf jaar gevierd). We vieren hiermee zowel de bevrijding van de Duitse bezetting als de bevrijding van wat toen Nederlands-Indië heette. Ook in andere landen wordt Bevrijdingsdag, of een variant daarop, gevierd. Aangezien ieder land zijn eigen accenten legt op de viering, volgt hier een klein overzicht.

Verenigd Koninkrijk
Aan de overkant van de Noordzee wordt de bevrijding van de Duitse bezetting op 8 mei gevierd als Victory in Europe Day, oftewel V-E day. 8 mei 1945 was namelijk de dag dat Duitsland officieel capituleerde. Op de Britse Kanaaleilanden, Jersey en Guernsey, wordt de bevrijding op 9 mei gevierd. Deze eilanden werden namelijk pas een dag na de algemene capitulatie van Duitsland in 1945 bevrijd.

België en Frankrijk
In België werd tot 1974 ook V-E day gevierd. Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog maakt nu deel uit van Wapenstilstandsdag op 11 november. Dit is een dag die eigenlijk bedoeld is om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, waarin België frontgebied was. Er gaan echter stemmen op om van 8 mei, V-E day, opnieuw een nationale feestdag te maken. Op dit moment wordt V-E day alleen in Brussel als feestdag beschouwd. In Frankrijk is 8 mei wel een nationale feestdag in het gehele land, genaamd ‘Victoire 1945’.

Italië
Italië was volledig bevrijd van de Duitse bezetting op 1 mei. Op 25 april kondigde het Comitato di Liberazione Nationale Dell’Alta Italia (de Italiaanse vrijheidsbeweging) echter al via de radio aan dat zij de macht over zouden nemen. De dagen erop werden alle bezette steden één voor één bevrijd. De dag van de radio-aankondiging is uiteindelijk uitgekozen om de vrijheid te vieren. Zodoende vieren de Italianen jaarlijks op 25 april hun Festa della Liberazione.

Voormalige Oostbloklanden
In de voormalige Oostbloklanden wordt 9 mei als Dag van de Overwinning gevierd. De overgavepapieren werden namelijk op 8 mei om middernacht in Berlijn getekend. Door het tijdsverschil in de Sovjet-Unie wordt de capitulatie dus een dag later gevierd. In Rusland is het een nationale feestdag, in de omringende post-Sovjetlanden verschilt dit.

Aziatische landen
Waar in Europa Victory in Europe Day (V-E day) wordt gevierd, wordt in Azië Victory over Japan Day, oftewel V-J day gevierd. Deze naam wordt toegewezen aan zowel 15 augustus als 2 september. 15 augustus 1945 was namelijk de dag waarop Japan zich overgaf en op 2 september dat jaar vond er een formele capitulatieceremonie plaats. Op 2 september kondigde China tevens een 3-daagse vakantie aan, die de volgende dag zou starten. 3 mei werd de jaren erna als V-J day aangehouden in China. In Zuid-Korea wordt de capitulatie op 15 augustus gevierd, en in de meeste andere Aziatische landen wordt 2 mei aangehouden.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten werd de Japanse capitulatie tot 1975 landelijk gevierd als Victory Day, elke tweede maandag van de maand augustus. Tegenwoordig wordt het niet meer landelijk gevierd, omdat het vieren van een dag waarop atoombommen op Hiroshima en Nagasaki werden gegooid niet bepaald moreel verantwoord is. In Rhode Island wordt Victory Day nog wel gevierd, omdat een groot deel van de bevolking in deze staat heeft gevochten in de Tweede Wereldoorlog.