Wie nu aan Frankrijk denkt, denkt aan het Europees Kampioenschap voetbal. Maar weet men ook dat er de afgelopen weken honderd duizenden Fransen de straat op zijn gegaan om te demonstreren tegen de controversiële arbeidswet?

De Franse president François Hollande heeft een nieuwe arbeidswet voorgesteld die de beloning voor overwerk verlaagt en het mogelijk maakt voor werkgevers om werknemers makkelijker aan te nemen of te ontslaan. Een flinke meerderheid van de Franse bevolking is tegen deze voorstel en laat dat blijken door massaal de straat op te gaan en te protesteren.

De onvrede van de Fransen wordt niet alleen geuit bij protesten, ook het werk wordt neergelegd. De Fransen staan hier wel bekend om. Snelwegen worden geblokkeerd, treinreizen vallen uit, metro’s rijden niet en luchthavens hebben problemen. Ook is de productie van bijna alle olieraffinaderijen in Frankrijk stop gezet. Volgens de ANWB biedt ruim de helft van alle 10.000 tankstations in Frankrijk een sterk verminderde hoeveelheid of helemaal geen brandstof meer aan.

De vakbonden hebben laten weten dat ze pas stoppen met de acties als Hollande de wet schrapt. Ook zullen de vakbonden doorgaan tijdens het Europees Kampioenschap voetbal. De overheid is hierdoor bang voor het verkrijgen van een slechte internationale reputatie en heeft bekend gemaakt dat aanpassingen aan de arbeidswet bespreekbaar zijn.  De minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, gaf aan 90.000 man veiligheidspersoneel in te zetten tijdens het EK. Dat zou volgens hem genoeg zijn om de ‘hooligans en terroristen’ tegen te houden.

Niet alleen de actievoerders, maar ook de agenten zijn gewelddadiger geworden. Er wordt traangas ingezet en actievoerders die te dichtbij komen, worden met de wapenstok aangepakt. Niet alleen de onvrede over de arbeidswet, maar ook de gewelddadige acties van de politie leiden steeds meer Fransen de straat op om te protesteren. In de video hieronder is te zien hoe de politie in Frankrijk tekeer gaat.