Een dooie kat in het water trok meer aandacht dan het fantastische uitzicht dat we hadden vanaf de oever van de Moldau. Desalniettemin bleek de rest van Praag uiterst interessant. De Tsjechische hoofdstad heeft immers meer te bieden dan drijvende dieren. Oneindig veel kerken, musea, architectuur en souvenirshops sieren de straten van de altijd kolkende stad. Iedere wandeling door de stad bleek een ontdekkingstocht waarbij je eigenlijk ogen tekort kwam. Waar ik klaarblijkelijk ook een tekort aan had waren kuitspieren. In de gehele binnenstad stikte het namelijk van oneindig lijkende steile trappen die mij iedere dag weer spierpijn bezorgden. Buiten mijn gezeur en gekerm slaakte ik vooral gilletjes van verbazing door alles wat ik om me heen zag. Zo was er een café dat Brabant op het uithangbord had staan en een kraampje dat chocolade kebab verkocht. Nee, maar alle gekheid op een stokkie: Praag is zeer zeker een aanrader en jij, beste lezer, gaat weldra lezen waarom.

Overal waar je kijkt, zie je fantastische architectuur uit allerlei tijdperken. Je kan er kerken vinden uit de Middeleeuwen, panden uit de Renaissance en natuurlijk moderne gebouwen. Een modern gebouw wat me opviel was The Dancing House, dat eruitziet alsof het net wat te veel wijntjes opheeft en zichzelf staande probeert te houden. Wat mijn aandacht ook trok was een kerk met een super kekke astronomische klok waar elk uur van die poppetjes uit deurtjes komen, een beetje zoals een koekoeksklok. Niet alleen was deze klok zelf fabelachtig om naar te kijken, maar de hordes toeristen die vol smart stonden te wachten op het spektakel met de poppetjes was nog beter. Je zag namelijk achteraf de teleurstelling op de gezichten vanwege het feit dat het niet super spectaculair is. Lekkere anti-climax dus.

0000018863

I have about 500 shots of the Dancing House in Prague from every possible angle, portrait and landscape. They've been sitting on my disk for almost 2 years. I didn't know how to process them as the light was not great and an early attempt using Photomatix was a disaster. ISO 100, 14mm, f6.3, (1/1600, 1/400, 1/100 secs). I chose the f-stop so that I would get fast enough speed for the moving cars. Blended and tonmeppaed in Photomatix using Details Enhancer. Reduced noise in Imagenomics Noiseware. Carefully straightened the vertilcals using the Lens Correction filter in PS as the whole point if the building is it's vertical lines. Used the Freaky Details technique to get lots of details on the windows, etc. Used Nik Viveza to reduce the white glow around the building that was left over from Photomatix processing (masking the clouds). Used 15% Nik Glamour Glow to reduce the harshness of the Photomatix and Freaky Details.

 

 

 

 

 

 

 

En dan nu de brandende vraag: Hoe kom ik dan bij al deze fantastische bezienswaardigheden? Veel afstanden zijn redelijk goed te lopen, maar het openbaar vervoer is ook puik geregeld. Je moet je alleen niet te veel aantrekken van het chagrijnige mannetje in de tabakszaak die kaartjes verkopen. Ook is het nachtleven één groot feest. In het centrum staat namelijk de grootste club van centraal Europa met niet 3, niet 4, maar 5 verdiepingen. Karlovy Lazne is de naam van deze bruisende en briljante plek waar ik met veel plezier twee nachten heb gespendeerd. Er is voor ieder wat wils, op elke verdieping is namelijk wat anders te vinden:

873834

Op de First Floor spelen ze top-40 muziek, er is een video-dansvloer en een Oxygen Bar voor mensen die ondanks de kater van de vorige avond ongestoord willen doorfeesten.

Op de tweede verdieping vind je Dance muziek en lasershows. De derde verdieping stond mij het meest aan het hart door de discodansvloer en liedjes met een hoge meezingfactor (denk aan Abba, Michael Jackson, Elvis en een heleboel andere gouwe ouwe).

De vierde en vijfde verdieping zijn compleet aan mij voorbij gegaan dankzij de derde verdieping. Het hoogtepunt van deze club was wel de belachelijk lage prijs van het bier. Van de prachtige Praagse barvrouwen krijg je namelijk een halve liter van hun beste pils voor maar €1,50. Niet alleen de alcoholische versnaperingen waren bizar goedkoop, het eten was tevens ook zeer budgetvriendelijk voor arme studenten. Zo kostte een avondje uit eten bij een bueno Italiaans restaurant maar €7,00.  De Albert was ook wel een uitkomst in de nogal onbekende stad. Je kan hier namelijk gewoon producten kopen die de Appie Heijn in Nederland ook verkoopt!  Super fijn als je het taaltje van de Tsjechiërs niet beheerst en dus de labels van obscure producten niet kan lezen.

Na het lezen van dit stuk zal je het waarschijnlijk zelf al hebben geconcludeerd: Praag is een mega coole stad. De mensen zijn er vriendelijk (als jij dat ook bent), het openbaar vervoer is goed geregeld, het nachtleven is fantastisch, er is veel cultuur te vinden en het kost allemaal bijna niks. Genoeg redenen om je koffer te pakken en deze stad zelf te ontdekken!