Ik kan me nog herinneren hoe ik vroeger eindeloos op de computer zat. Urenlang speelde ik dan samen met mijn vrienden en hoopte dit altijd te blijven doen. Gamen en tegelijkertijd geld verdienen, klinkt mij dan ook als iets fantastisch. in Venezuela, waar een ontzettend hoge inflatie is op dit moment, kiezen sommige mensen ervoor om hun geld te verdienen door te gamen. Maar waarom kiezen zij ervoor om dit te doen?

Allereerst wat achtergrond informatie. Venezuela zit momenteel in de ergste economische crisis die zij ooit hebben gekend. Door slecht management, enorme corruptie en een afname van de olieprijs plus een enorme afhankelijkheid van deze olie (Venezuela krijgt namelijk 95% van zijn inkomen door olie)  zijn de voornaamste redenen hiervoor. Met een inflatiepercentage van 1.300.000% heeft het land zijn hoogste inflatie ooit bereikt. Voor een kop koffie in de hoofdstad betaal je zo een 2 miljoen bolivars. Naast deze hyperinflatie is er ook een hoge werkloosheid. De laatst gepubliceerde cijfers door het IMF geven een schatting van een werkloosheid percentage van zo een 33%. Deze twee factoren laten zien dat de economie enorm instabiel is, en dat een baan krijgen ook erg lastig blijkt te zijn.

Hierom kozen sommige Venezolanen er voor om het spel Runescape te gaan spelen, in plaats van te studeren of een baan te zoeken waarmee zij hun familie konden verzorgen. Wat de Venezolanen doen in Runescape heet “farmen”. Ze jagen op monsters in het spel en verkopen de spullen die zij krijgen door het farmen voor in-game geld. Dit geld verkopen zij dan weer door voor echt geld via bepaalde kanalen, en zo krijgen ze dus een inkomen. Met een inkomen van zo een 2 tot 3 euro per uur klinkt dit niet als een baan waar veel in valt te verdienen, maar veel van deze “farmers” verdienen hiermee vaak meer dan de afgestudeerden in Venezuela. Dit komt door de stabiele economie van Runescape (de waarde van het in-game geld in verband met echt geld verandert namelijk nauwelijks door de jaren heen), terwijl de Venezolaanse economie nog steeds verder inflatteert, en snel ook. De farmers doen het vaak omdat ze geen andere keuze hebben om genoeg geld te verdienen, en kunnen alleen hiermee hun familie en vrienden verzorgen Echter is het wel zo dat deze methode van geld verdienen tegen de regels in gaat van de makers van Runescape, waardoor deze wel maatregelen nemen. Accounts van sommige Venezolanen werden verwijderd en de spullen die gekregen worden van het farmen werden verminderd. Toch houdt dit de Venezolanen niet tegen, en zijn zij nog altijd actief bezig op Runescape. Een andere reden om met de game geld te verdienen is het feit dat het ook erg onveilig is in Venezuela. Zo zei een speler het volgende: “I gold farm mostly for the raw benefits of it,”  “I don’t have to go out. That may sound strange, but we live with a lot of crime. If you want to go out, you have to use a bus, [which increases your] propensity to be robbed.” Daarnaast is er ook nog het feit dat andere spelers van het spel dit soort farming ook niet bepaald tolereren, omdat het de economie van het spel wellicht in gevaar kon brengen. Er werden zelfs groepen opgezet die de Venezolanen gingen “opjagen” en ze dood maakten in het spel, keer op keer. Hierdoor konden zij niet farmen en dus ook geen geld verdienen.

Ook voor de toekomst ziet het er niet goed uit voor Venezuela. De inflatie blijft toenemen en ook de werkloosheidcijfers volgen deze trend. Hoewel de makers van Runescape bezig zijn met aanpassingen die het moeilijker zullen maken voor de farmers en het feit dat zij ook nog opgejaagd worden door andere spelers, blijft het aan het einde van de dag nog altijd een veel stabieler baankeuze dan andere banen in Venezuela. Zelf had ik hier vroeger altijd van gedroomd, gamen en geld verdienen, maar als je de verhalen leest van de Venezolanen over hun situatie plus het feit dat zij constant uitgescholden en gedood worden door andere spelers in het spel, lijkt mij het toch een stuk minder leuk. Als je familie leeft van het geld dat je ermee verdient, en dit constant in de weg gezeten wordt door andere spelers zou ik zelf heel erg paniekerig raken. Nee, dan hou ik het toch maar liever bij het gewoon spelen van games.