Heb je wel eens van Jair Bolsonaro gehoord? Mocht het antwoord nee zijn, dan zou ik je graag even willen informeren over wie hij is en wat zijn plannen allemaal zijn. Hij mag zich namelijk scharen in het imposante rijtje rechts-populistische leiders die aan de macht zijn gekomen in de laatste paar jaren. Nu zou ik graag puur op zijn uitspraken en ideeën in willen gaan vanuit een politiek neutraal opzicht, aangezien ik ook wel door heb dat ik (mede door de universiteit) deze zaken met een redelijk links oogpunt bekijk.

Jair Bolsonaro won op 28 oktober 2018 de presidentsverkiezingen van Brazilië en trad op 1 januari 2019 aan als 38e president van het land. Al tijdens zijn campagne werd duidelijk dat hij een andere leider zou worden dan zijn voorgangers. Tijdens zijn campagne hamerde hij vooral op het bestrijden van corruptie, die volgens hem veroorzaakt was door zijn voorgangers. Verder waren zijn plannen gericht op het economisch ontwikkelen van zijn land, bestrijden van criminaliteit en prees hij de militaire macht van het leger. Al deze standpunten deden zijn populariteit stijgen, vooral onder de arme bevolking in brazilië. Het moet hem ook worden nagegeven dat hij zaken vanuit een totaal andere invalshoek bekeek dan zijn voorgangers die moesten vertrekken vanwege corruptie schandalen.

Nu is het vanuit de armere bevolking goed te begrijpen dat ze verandering willen zien. De globalisering van de economie heeft ervoor gezorgd dat er van de 250 miljoen inwoners meer dan 10 miljoen inmiddels miljonair zijn. Aan de andere kant leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens en heeft weinig kunnen profiteren van de groeiende welvaart. Twaalf procent van de bevolking is analfabeet en in de grote steden verdienen straatkinderen hun geld door auto’s te wassen.

Verder speelt de kerk in Brazilië een hele grote rol. Brazilië heeft de grootste katholieke bevolking ter wereld. Daarnaast zijn protestantisme en specifiek  evangelisme een stijgende geloofsovertuiging binnen het land. Dit verklaart ook waarom uitspraken van Bolsonaro tegen abortus en homo’s goed worden ontvangen door een groot deel van de bevolking. In het Braziliaanse parlement is zelfs een parlementslid het land ontvlucht na jarenlange bedreigingen vanuit de partij van Bolsonaro. Tegen een vrouwelijk parlementslid heeft Bolsonaro gezegd dat ze te lelijk was om te verkrachten. Dit is allemaal gebeurd voordat hij daadwerkelijk president zou worden.

Verder staat hij erom bekend zich racistisch uit te laten tegenover de inheemse bevolking van Brazilië. Hieronder enkele uitspraken:

  • It’s a shame that the Brazilian cavalry hasn’t been as efficient as the Americans, who exterminated the Indians.” Correio Braziliense newspaper
  • The Indians do not speak our language, they do not have money, they do not have culture. They are native peoples. How did they manage to get 13% of the national territory
  • There is no indigenous territory where there aren’t minerals. Gold, tin and magnesium are in these lands, especially in the Amazon, the richest area in the world. I’m not getting into this nonsense of defending land for Indians
  • In 2019 we’re going to rip up Raposa Serra do Sol [Indigenous Territory in Roraima, northern Brazil]. We’re going to give all the ranchers guns

Uit deze uitspraken kun je ook opmaken dat hij de Amazone niet wil behouden en dat het bos moet wijken voor de economische ontwikkelingen van het land. De inheemse bevolking wordt in geen enkel opzicht beschermt en iedereen moet een geweer krijgen.

Nu maakt het in deze niet uit of je links of rechts bent, deze acties kunnen gewoon niet door de bocht. De rechten van de lokale bevolking moeten beschermd worden en parlementsleden die niet eens meer normaal hun werk kunnen doen omdat ze beledigd en bedreigd worden. Inmiddels is het een dagtaak van de vice-president om uitspraken van Bolsonaro in perspectief te plaatsen en te relativeren. Verder zinkt Bolsonaro weg in corruptiezaken en wordt hij door de internationale gemeenschap steeds minder serieus genomen. Onlangs mocht Bolsonaro Amerika niet in vanwege hevige protesten van de LHBTI gemeenschap over zijn komst.

Na China is Europa de grootste handelspartner van Brazilië. Als Europa hebben wij de verplichting om deze leider dwars te zitten door sancties en openlijk kritiek te leveren op het huidige beleid. Hopelijk kunnen we de druk genoeg opvoeren om de man zo snel mogelijk ontslagen te krijgen.

Meer lezen:

https://www.digibron.nl/search/detail/012dc174cf0471bc20b6869f/brazilie-grote-kloof-tussen-rijk-en-arm
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/11/een-valse-start-met-schandalen-en-blunders-a3952804
https://www.survivalinternational.org/articles/3540-Bolsonaro