Wij, als heftige wijn drinkende studenten, houden uiteraard van echte slobberwijn. Het liefst een lekker zoete goedkope wijn uit Chili of Zuid-Afrika. Voor de echte kwaliteit wijn moeten we echter naar het zuiden kijken, in Frankrijk en Italië. Zelf hou ik meer van bier, maar ik ging vroeger wel mee met mijn ouders op vakantie. Hier gingen wij vaak kamperen in de Languedoc, waar uitgestrekte wijnvelden het landschap bedekte. Ik herinner me nog goed de discussies met mijn vader, omdat ik commentaar had op het feit dat ik de terugweg moest balanceren op 16 dozen wijn op de achterbank omdat er weer eens flink was ingeslagen. Wat ik me echter niet realiseerde, is dat de wijnbouw gevolgen heeft voor de bodem van deze gebieden. Iets waar pas recentelijk echt goed onderzoek naar is gedaan.

In de vorige eeuw kwam er vanuit Amerika een schimmel naar Europa. De druiven in Amerika waren resistent tegen deze schimmel, maar hun verwanten in Europa niet. Hierdoor viel de druivenoogst in heel Europa tegen. In Frankrijk viel de oogst in 1854 zelfs 80% lager uit dan normaal. Vooral meeldauw bleek de boosdoener. De oorspronkelijke bestrijdingsmiddelen waren niet slecht voor het milieu. Natuurlijke concentraties kopersulfaat komen al voor in de grond en na het bestrijden van de schimmels werd de zwavels weer opgenomen door de plant.

De kwalijke bestrijdingsmiddelen kwamen rond de jaren 1880. Een mengsel van kopersulfaat en geblust kalk werd gebruikt om wijn dieven te ontmaskeren. Het gaf namelijk een blauwe/groene kleur aan de vingers van druivendieven. In 1882 ontdekte een Franse hoogleraar echter dat het ook hielp bij de bestrijding van valse meeldauw (meeldauw aan de onderkant van het blad in plaats van de bovenkant). Sindsdien gaan er jaarlijks tonnen kopersulfaat over voornamelijk Franse en Italiaanse wijn gaarden.

In Nederland is het al sinds 2000 verboden om kopersulfaat te gebruiken in de landbouw. Volgends de Nederlandse overheid zijn grote hoeveelheden koper in de grond slecht voor het drinkwater. Nou is de Nederlandse wijnbouw op dit moment nihil, maar ook voor bijvoorbeeld aardappelboeren is het middel handig in de strijd tegen schimmels. In België, Frankrijk en Duitsland wordt het middel uitvoerig gebruikt bij aardappelboeren.

Hoogleraren pleitten voor een Europees verbod op het gebruik van koper, iets waar de Franse en Italiaanse wijnboeren op dit moment uiteraard nog niks van willen horen. Volgens de hoogleraren is koper een zwaar metaal wat niet in de biologische landbouw thuishoort.

Toch is een algeheel verbod op het gebruik van koper moeilijk. Het is namelijk een voedingsstof die sommigen planten niet genoeg uit de grond kunnen halen zoals spinazie. Het is dus zaak om precies de goede hoeveelheid koper toe te voegen zodat er geen resten koper ophopen in de grond.

Een hoge concentratie koper in de grond leidt tot vergiftiging van de grond en is ook giftig voor bepaalde diersoorten. En daarnaast is het ook nog slecht voor de producten ook. In Italië bleek een op de vijf flessen wijn zelfs teveel koper te bevatten. Resultaat is een metaal achtige smaak aan de wijn en verstoring van het gistingsproces in de fles. Voor Nederland zijn er echter mogelijkheden. Door het verbod in ons mooie landje kunnen biologische wijnboeren uit Nederland hun wijnen kopervrij op de markt aanbieden. Mocht er een Europees verbod komen duurt het nog jaren voordat de grond in de Languedoc schoon is. Dus pak volgende keer in plaats van een dure bordeaux er een keer een lekker Hollands wijntje bij. Nog goed voor de omgeving ook

Voor meer informatie:

http://edepot.wur.nl/57158

https://www.nu.nl/wetenschap/5948349/kopergebruik-in-de-wijnbouw-wat-zijn-de-gevolgen-voor-de-bodem.html


https://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/01/het-terroir-zit-vol-gele-en-blauwe-poeders-1432802-a1057487