Het Utrechtse Beurskwartier: stadsdeel van de toekomst?

Sinds een aantal maanden ben ik lid van de nieuwe commissie Student & Leefomgeving van VIDIUS. Met deze commissie zetten we ons, zoals de naam al zegt, in om de leefomgeving voor Utrechtse studenten te verbeteren. De afgelopen tijd hebben we met name de ontwikkelingen rondom de herinrichting van het Beurskwartier gevolgd. Het Beurskwartier is een Utrechtse wijk vlak naast het Centraal Station, de homebase van de Jaarbeurs. De gemeente Utrecht is bezig met de plannen voor de vernieuwing van deze wijk, die al in 2023 geheel vernieuwd zou moeten zijn. Het doel hiervan is onder andere de leefbaarheid en het imago van het stadsdeel te verbeteren, en het betrekken van het stadsdeel bij het centrum. Zo bestaat het centrum van de Utrecht voortaan niet alleen uit het historische centrum, maar wordt het Stationsgebied erbij gevoegd.

Het Beurskwartier moet een moderne, kosmopolitische uitstraling krijgen. Er wordt met name ingezet op hoogbouw en een groene omgeving. Elke woon- en werklocatie krijgt een groene binnenplaats. Tussen de gebouwen wordt ook veel ruimte gemaakt voor een groene omgeving. Vanuit de duurzame doelstellingen voor het gebied wordt er daarnaast gebruik gemaakt van deelmobiliteit. De wijk wordt autoluw, waarbij er aan de randen deelauto’s komen te staan die de inwoners van de wijk kunnen gebruiken. Ook is er voldoende aandacht voor voorzieningen: zo komen er horecagelegenheden en ruimte voor kunst en cultuur.

Wonderwoods. Bron afbeelding: https://cu2030.nl/page/wonderwoods

Het enige echte paradepaardje van het Beurskwartier wordt Wonderwoods: twee groene torens met ruimte voor wonen, werken en recreatie. De torens worden van buiten volledig groen gekleurd door planten, geïnspireerd op de planten die groeien op de Utrechtse Heuvelrug. Bovendien zal het gebouw een daktuin krijgen. Het Wonderwoods project wordt dan ook wel het zusterpark van de Utrechtse Heuvelrug genoemd. Op deze manier wordt geprobeerd om een stukje natuur de versteende stad in te halen. Er is hierbij ook aandacht voor dieren: onder andere egels en vleermuizen zouden zich voortaan ook in de stad thuis moeten voelen. Daarnaast is er bij het Wonderwoods project gedacht aan woningen voor verschillende doelgroepen, voorzieningen die de leefbaarheid voor iedereen verhogen en kantoorruimten.

Bij de plannen valt echter wel een kanttekening te plaatsen: er worden veel panden gesloopt, iets waar buurtbewoners het niet allemaal over eens zijn. Er wordt gezorgd voor vervangende woningen in het Beurskwartier, maar de buurtbewoners maken zich zorgen over of ze deze woningen nog wel kunnen betalen. Dit bleek op inspreekavonden, maar ook pronkt er langs de Croeselaan een grote spandoek: woningen slopen is mensenlevens slopen. Verder was er tot dusver in de plannen nog niet veel aandacht voor studentenwoningen, maar op een inspraakavond die wij bezochten gaf de gemeente aan dat deze waarschijnlijk onder de sociale huurwoningen komen te vallen. Ook gaven ze aan meer naar de behoeften van studenten te zullen gaan kijken bij het maken van de omgevingsplannen.  

Goed nieuws voor mensen die geïnteresseerd zijn in de (Utrechtse) leefomgeving: CU2030 heeft een podcastroute aangelegd door het Beurskwartier. In ongeveer een uur loop je een rondje door het Beurskwartier, begeleid door een podcast luistert die vertelt over de beoogde ontwikkelingen in het Beurskwartier. Met de commissie Student & Leefomgeving hebben we deze podcast geluisterd en het ommetje gemaakt. Voor planologiestudenten, maar eigenlijk voor iedereen wie geïnteresseerd is in de Utrechtse leefomgeving, is het zeker een aanrader!

De podcast van CU2030 is te vinden op Spotify (https://open.spotify.com/show/4wo7A2HTh0mvSR4SQcpcj6?si=gW88aqSYS-yz_O1YwE6xOg&dl_branch=1) en in het Beurskwartier zelf zijn borden geplaatst met QR-codes waarmee je eveneens naar de podcast wordt geleid.

Bron Kopfoto: https://cu2030.nl/page/beurskwartier