Bitcoin als betaalmiddel: El Salvador maakt het waar

Bijna iedereen is tegenwoordig bekend met cryptomunten: Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin en nog veel meer. Toch worden deze munten nog weinig als betaalmiddel gebruikt, het gaat voor velen voornamelijk om het verdienen van geld door in deze digitale valuta te investeren, in de hoop dat deze in waarde zal stijgen om vervolgens weer te verkopen. En toch heeft een land besloten om Bitcoin als officieel betaalmiddel te gaan gebruiken: El Salvador.

Waarom El Salvador hiervoor kiest heeft eigenlijk drie redenen: ten eerste is er het probleem van de dollar. El Salvador had origineel alleen de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid, echter kon het land deze niet beïnvloeden door er bijvoorbeeld meer van te maken. Het land kent verder een handelstekort wat betekent dat er meer wordt geïmporteerd dan geëxporteerd, en een grote staatsschuld waardoor lenen van geld lastiger is. De voornaamste manier waarop dollars het land binnenkomen is dankzij transacties vanuit het buitenland. Men verhuist naar een ander land om daar te werken, om vervolgens geld naar de familie te sturen: ongeveer een kwart van al het geld in El Salvador komt vanuit giften vanuit het buitenland. Geld internationaal versturen kent echter hoge kosten en dit is meteen iets waarop Bitcoin beter zou moeten zijn, aangezien er geen transactiekosten bij komen kijken.

Voor het tweede voordeel moet er gekeken worden naar het aandeel mensen dat een bankrekening heeft in El Salvador. Ongeveer 70% van de bevolking heeft geen bankrekening, maar door Bitcoin verhandelen toegankelijk te maken voor iedereen kan het als een vervanging voor een traditionele bankrekening dienen. Zo zou men onder andere de mogelijkheid krijgen makkelijk geld over te maken naar elkaar, wat de frictie voor het kopen en verkopen van goederen en diensten doet verlagen. Dit wordt verder geholpen door de overheid die 30$ aan Bitcoin geeft aan elke inwoner die zich aanmeldt bij Chivo Wallet, een platform speciaal voor El Salvador. Aangezien het minimumloon voor een maand neerkomt op 365$ is dat niet niks.

Ten slotte is er ook de mogelijkheid om bedrijven naar El Salvador te lokken. Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven die hun handel baseren op cryptomunten, en door digitale valuta niet tegen te werken maar juist aan te moedigen en te ondersteunen zou het mogelijk zijn dat bedrijven zich gaan vestigen in El Salvador, wat goed zal zijn voor de economie.

Er zijn natuurlijk ook nadelen. Eén daarvan is de lokale bevolking, waarvan het grotendeel tegen Bitcoin is: meer dan 90% van de ondernemers in El Salvador wil niet dat het verplicht moet zijn om betalen met Bitcoin mogelijk te maken. Daarnaast is er nog het probleem van de volatiliteit, oftewel dat de prijs zeer instabiel is. Meeste valuta zien misschien een daling qua waarde van een paar procent per jaar, terwijl Bitcoin soms wel met 20% op een dag kan dalen. Hierdoor zou men wellicht geneigd zijn om toch weer de dollar te gaan gebruiken aangezien deze een stabiele koers heeft, wat het hele punt verslaat van het invoeren van Bitcoin als officieel betaalmiddel als toch niemand het gebruikt.

El Salvador neemt een groot risico door Bitcoin als officieel betaalmiddel te gebruiken. Toch zijn er veel mogelijke pluspunten, die het land een sterke economische boost kunnen geven. Terwijl Nederland een belastingparadijs is, wordt El Salvador wellicht nog wel een Crypto Paradijs.

Kopfoto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:One_bitcoin_sitting_atop_bundles_of_US_$100_notes.png