Voetbal is Oorlog

FC Sheriff Tiraspol is niet een naam die veel mensen iets zal zeggen. Ook bij doorgewinterde voetbalfans zal de club niet snel een belletje doen rinkelen. Althans, tot afgelopen september, toen de club kort internationale bekendheid verkreeg. In de groepsfase van de UEFA Champions League won de club een wedstrijd tegen Real Madrid. De club uit het oosten van Moldavië is de eerste Moldavische voetbalclub ooit die het tot de groepsfase van de Champions League wist door te dringen.

De ligging van Transnistrië binnen Moldavië

De overwinning was echter niet rozengeur en maneschijn bij alle Moldaviërs. FC Sheriff Tiraspol, hoewel het in de nationale competitie van Moldavië speelt, ziet zichzelf namelijk niet als een Moldavische club. Tiraspol is de hoofdstad van een kleine niet-erkende dwergstaat genaamd Transnistrië, bestaande uit het Moldavische grondgebied ten oosten van de rivier de Dnjepr. Het land wil al sinds de jaren ‘90 bij Rusland horen en is dan ook compleet met een hamer en sikkel in de vlag; een beeld van Lenin voor het parlementsgebouw; en Russische soldaten in de straten. Moldavië ziet Transnistrië (ook wel de “Administratief-Territoriale eenheden aan de linkeroever van de Dnjepr) als rechtmatig onderdeel van Moldavië. 

Dit conflict tussen Transnistrië en Moldavië is een voorbeeld van een zogenaamd “frozen conflict”, ofwel een conflict waar geen actieve oorlogsvoering meer aan te pas komt en is een van de velen van deze soort in de regio. Na een korte bloederige oorlog in 1992 staat het conflict nu al zo een 29 jaar stil. En ondanks dat er niet meer gevochten wordt is de spanning tussen de twee gebieden nog duidelijk voelbaar, en sijpelt dan ook door in het succes van FC Sheriff. Deze brengt namelijk de vraag op of dit een overwinning voor Moldavië is, of dat het de positie van Transnistrië als onafhankelijke regio versterkt. 

Zo legt een schijnbaar onschuldig potje voetbal een belangrijke vraag, voor zowel Moldaviërs als Transnistriërs, over de toekomst van het conflict bloot. Een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. 

Bronnen:

Kopfoto: https://www.calvertjournal.com/features/show/11180/moldova-transnistria-football-union

Kaart: https://www.trouw.nl/nieuws/domweg-gelukkig-in-transnistrie~b32fa6fd/

1: https://www.calvertjournal.com/articles/show/13157/sheriff-tiraspol-champions-league-underdog-controversies

2: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/23/fc-sheriff-speelt-tegen-real-madrid-in-een-dwergstaat-met-eigen-leger-en-roebel-a4066545

3: https://en.wikipedia.org/wiki/Transnistria