Currywurst: overal in Duitsland te vinden, maar toch veel variatie.

Afgelopen weekend was de Bubinex naar Frankfurt, waar ik en mijn medestudenten erg van hebben genoten! Tussen de stadswandelingen, flunkyball spelen, en het uitgaan heb ik ook genoten van de Duitse eetcultuur. Die zaterdagmiddag heb ik kunnen genieten van een portie currywurst bij een eettent geserveerd met patat en stukjes brood. Tijdens het eten hadden we het erover dat wij verschillende soorten currywurst hadden ervaren afhankelijk van waar in Duitsland wij waren. Maar wat voor verschillen zijn er, en hoe zijn deze ontstaan?

Ten eerste iets over currywurst zelf, deze is namelijk in 1949 in Berlijn ontstaan. Een Duitse vrouw genaamd Herta Heuwer wou het mager naoorlogse dieet opvrolijken. Hiervoor ruilde zij destijds met een Engelsman wat drank voor Engelse kerriepoeder, combineerde deze met tomatensaus en een gegrilde worst en creëerde daarmee de currywurst. Het bleek een enorm succes te zijn: de lage prijs (gelijk aan ongeveer een halve euro) zorgde ervoor dat het eten voor het volk werd. De succes was ook deels te danken aan de vele arbeiders die Berlijn aan het heropbouwen waren en vraag creëerde voor de currywurst. Tegenwoordig is de currywurst nog steeds van belang in Berlijn: het is een traditie voor de burgemeester kandidaten om een foto te laten maken van hun naast hun favoriete currywurst kraampje/tent. Gerhard Schröder, kanselier van Duitsland van 1998 tot 2005 en de voorloper van Angela Merkel, is een grote fan van currywurst. Zo bekritiseerde hij Volkswagen toen zij afgelopen jaar wouden overstappen naar een volledig vegetarische kantine in een van hun fabrieken en daarmee geen currywurst meer zouden serveren.

Toch is currywurst niet gelijk door heel Duitsland heen. In Berlijn zelf zijn er al verschillen te vinden. Zo is de currywurst in het oosten van Berlijn vaak wat zachter dan in het Westen. Sommige plekken serveren het met stukjes brood, met patat of een combinatie van beide. Tussen west en oost Duitsland zijn er ook verschillen: zo is de currywurst in het oosten van het land meer zoals het originele recept (ketchup en kerriepoeder over een worst heen). In het westen zie je soms dat currywurst juist een andere soort worst is waar de smaken al in zijn verwerkt, zonder dat er los ketchup en kerriepoeder overheen gedaan wordt. Zo was er bij de eettent die ik bezocht in Frankfurt een keuze uit bratwurst of currywurst worsten voor het bordje currywurst dat je kon bestellen. Opvallend is dus de variatie van dit gerecht: over heel Duitsland zijn er verschillen in de manier dat het gerecht gemaakt wordt, in tegenstelling tot andere fast foods zoals de New York hotdog.

Currywurst is dus een echt unieke, en vooral lekkere soort eten komend uit Duitsland. Het leuke is dat de currywurst nooit hetzelfde zal zijn. De variaties tussen de soorten worst, kruiden, sauzen en met of zonder patat en brood zorgt ervoor dat je altijd net iets anders te eten krijgt. Ik raad het daarom ook zeker aan om het te proberen de volgende keer dat je Duitsland bezoekt. En ben je toevallig in Berlijn? Bezoek dan het Currywurst Museum, hier kan je nog meer leren over currywurst, en natuurlijk ook meteen eentje bestellen.

Kopfoto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Currywurst_Pommes_Schweinm%C3%BChle_Windischeschenbach.JPG