Eén van de grote voordelen van onze studie, en dit wordt gelijk luid door SG&PL studenten verkondigd op alle open dagen en meeloopdagen, zijn de onderwijsvrije weken. In tegenstelling tot vele andere studies hebben wij de luxe van drie tot vier vrije weken per collegejaar, en deze vallen vaak ook nog eens erg gunstig, en met gunstig bedoel ik in low-budget periodes. Een blik op Facebook in de onderwijsvrije week en je tijdlijn staat vol met vakantiekiekjes van reislustige SGPL’ers die uitgezwermd zijn naar alle hoeken van Europa of zelfs naar verdere oorden. Zelf boekte ik samen met een vriendin een ticket naar het noorden, naar Kopenhagen. Deze bestemming stond al een aantal jaar op mijn verlanglijstje en nu had ik de kans om een goedkoop ticket te bemachtigen.

Een artikel met Kopenhagen tips en tricks komt nog online, maar ik wil de spits afbijten met een meer verdiepend artikel over een bezoek aan het DAC (Deens Architectuur Centrum), prachtig gelegen aan de Strandgade. De Deense architecten doen het tegenwoordig internationaal erg goed, voornamelijk vanwege hun innovatieve en duurzame denkwijzen en constructies. De bouw is een van de belangrijkste Deense exportproducten. Zoals je kunt lezen in mijn voorstelstukje heb ik veel liefde voor kunst en (landschaps)architectuur, dus toen ik over dit centrum las, werd ik nieuwsgierig. Ik kwam als een verzopen katje met panda-ogen aan – het weer zat ons die ochtend niet mee-, maar dat deerde de pret niet! Er was een expositie gaande genaamd Groundbreaking Constructions waarin volgens de website van DAC “de focus wordt gelegd op ontwikkelingen in de geschiedenis van de architectuur die onze percepties van wat mogelijk is hebben veranderd.” Bij het betreden van de expositieruimte werd de volgende citaat van Winston Churchill op de vloer geprojecteerd; “We shape our buildings, thereafter they shape us.” Deze twee zinnen deden me onder andere denken aan de uitvinding van Elisha Otis uit 1852, namelijk de eerste lift met een veiligheidsinrichting die voorkwam dat de kooi naar beneden stortte bij een kabelbreuk. Deze uitvinding heeft ons hedendaagse stadslandschap volledig beïnvloed; zonder hem en zijn uitvinding geen skyscrapers.

Eén van de Groundbreaking Constructions specifiek intrigeerde mij, namelijk een Waste-to-Energy plant in Kopenhagen. Nou klinkt dit niet uitzonderlijk spannend, maar deze energiecentrale is bijzonder, en onderscheidt zich op meerdere manieren van andere vergelijkbare projecten. Het project genaamd Amager Bakke zal de schoonste afval-tot-energie centrale ter wereld worden en daarbij functioneren als de eerste skipiste in Denemarken. Ja, dit lees je goed, een SKIPISTE. Het gigantische project (een gebouw is het nauwelijks meer te noemen) wordt nu al gezien als de kers op de Deense–architectuur-taart. Het zette bij de aankondiging in 2010 de internationale architectuurwereld op z’n kop, vanwege zijn radicale streven om op deze manier recreatieve activiteiten in de stedelijke openbare ruimte te verbinden aan een duurzame manier van energie opwekken. De centrale zal daarnaast het grootste en hoogste gebouw van Kopenhagen worden, een prominente locatie in de stad innemen en daarmee dienen als een landmark en attractie voor de inwoners en toeristen. Het doel is duidelijk; de centrale zal 97% van de huishoudens in Kopenhagen voorzien van verwarming en 4000 huishoudens van elektriciteit. Het zal functioneren als een door de mens gemaakt ecosysteem, waarbij stedelijk afval in energie wordt omgezet. Elke keer dat een hoeveelheid afval gelijk aan 1 ton CO2 wordt verbrand, zal de centrale achtereenvolgens 5 rookringen van 30 meter diameter uitstoten. Hiermee wordt vervuiling en energieconsumptie op een conceptuele en visuele manier gecommuniceerd aan een groot publiek. Bjarke Ingels, projectleider, licht toe: “One of the main drivers of behavioral change is knowledge. If people don’t know, they can’t act.” In een interview noemt hij de centrale een voorbeeld van hedonistic sustainability: “The idea that sustainability is not a burden, but that a sustainable city in fact can improve our quality of life. The Waste-to-Energy plant with a ski slope is the best example of a city and a building which is both ecologically, economically and socially sustainable”.

Al met al is het Amager Bakke een vooruitstrevend project dat vanaf 2017 Kopenhagen als stad nog meer op de kaart moet zetten. Daarbij is het een mogelijkheid om de kwaliteiten van de Deense kennis en technologie aan de wereld te tonen. Beelden maken vaak nog meer indruk dan woorden, dus kijk en verwonder! Klik hier als je livebeelden van de constructie van Amager Bakke wil zien!

De expositie is nog te zien tot 3 januari 2016
Studenten entréeprijs: 40 DKK