Een nieuw jaar, een frisse start. Bijna de hele wereld zal de komende dagen hoopvol ingaan door gezonder te eten, sportschoolabonnementen af te sluiten en te stoppen met roken. Behalve Rusland. In Rusland wordt het nieuwe jaar namelijk in stijl afgetrapt met de grote nationale hobby: drinken.

Omdat het orthodoxe kerstmis in Rusland op 7 januari valt, is er in de periode tussen Oud en Nieuw en 7 januari een nationale vakantie ingelast. Deze vakantie wordt door de meeste Russen zelfs doorgetrokken tot 14 januari, de dag van het zogenaamde Oud Russisch Nieuwjaar. Hierdoor is een twee weken durende Russische ‘supervakantie’ ontstaan. Dat de Russen wel vaker tegen de grens van het waanzinnige aan zitten, wist je waarschijnlijk al. In deze twee weken gaan ze hier echter massaal overheen. Het idee is eigenlijk dat iedereen gedurende de supervakantie stopt met álles wat hij of zij doet, en zoveel mogelijk wodka gaat drinken. Gevolg: Fabrieken stoppen met produceren, de aandelenbeurs gaat dicht, treinen rijden niet en er worden geen kranten gedrukt. In principe zetten de Russen dus elk jaar doodleuk de tijd, en daarmee ook de economie, twee weken stil. Dat dit het Russische BNP omgerekend ongeveer 25 miljard euro kost, doet blijkbaar niet ter zake.

Tot de weinige werkzame personen tijdens dit jaarlijkse zuipfestijn behoren gelukkig nog wel de brandweer, de politie en de artsen. Die zijn namelijk meer dan ooit nodig. Vechtpartijen, huiselijk geweld, branden, vernielingen en mensen die zichzelf dood drinken zijn aan de orde van de dag. Dat is in Rusland natuurlijk sowieso het geval, maar in een tijd van collectieve dronkenschap loopt het al helemaal de spuigaten uit. Zo verwonderlijk is het eigenlijk niet eens, als je bedenkt dat een Rus in deze vakantie voor gemiddeld 335 euro aan alcohol wegdrinkt.

De supervakantie bestaat al sinds de Sovjettijd. Er werd destijds erg veel waarde gehecht aan Oud en Nieuw, omdat kerstmis van de kalender was geschrapt. Ook nu het Sovjettijdperk verleden tijd is en kerstmis allang weer gevierd wordt, hechten de Russen blijkbaar nog steeds ongelooflijk veel waarde aan de supervakantie. Misschien is dit de reden waarom de supervakantie, ondanks de krankzinnigheid, nog steeds bestaat. Een andere mogelijke reden is dat men, met een temperatuur van rond de min 30 graden Celsius in die periode, wel een verzetje kan gebruiken. Ook denkbaar is dat de Russen zelf niet eens weten waarom het eigenlijk nog bestaat.

Hoe dan ook, laten we aan Rusland vooral geen voorbeeld aan nemen, en onze afgezaagde goede voornemens dit jaar maar eens wat langer vol proberen te houden. Bij deze wenst Oikos Online je een gelukkig nieuwjaar!