Carnaval: here we come!

De carnavalskriebels van de echte carnavalsvierders beginnen al als de zomer voorbij is en er weer begonnen wordt met het bouwen van de meest uiteenlopende carnavalswagens bij de gekste thema’s. Officieel is de start van dit mooie feest op de 11e van de 11e (dus op 11 november) om 11:11uur. Het getal 11 is hier niet voor niets gekozen. Voor de Zuiderlingen van ons land staat dit getal voor de dwazen en de narren, oftewel het gekke getal. Hieruit is al op te maken dat het gaat om een knots knetter gek feest, maar waar komt dit feest vandaan?

Van oudsher is carnaval één groot eetfestijn voordat je als goede katholieke burger de 40 dagen van de vastentijd in ging. Hier beperkte men zich alleen tot het noodzakelijke en werd er nagedacht over de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte. Toch bestaat het feest al langer dan deze christelijke traditie. In de tijd dat de Kerk regeerde vond men het makkelijker om het ‘heidense feest’ om te zetten in een katholieke traditie in plaats van het te verbieden. En zelfs voor deze tijd zijn er bewijzen dat de Romeinen ook een soort carnaval vierden: eten en drinken stond centraal en daarbij waren er ook optochten en een Prins Carnaval (een Romein in toga met een steek van veren..?) Voor bijna iedereen (en vooral de jongeren) geldt dat de betekenis naar de achtergrond is verdwenen en dat het feest gebleven is. En wie zou ze ongelijk geven. Carnaval is het enige feest in het jaar waar je helemaal los kan gaan, je kan verkleden als je grootste superheld of je ergste nachtmerrie en om 10 uur ’s ochtends al geoorloofd bier mag drinken (lees hier: véél bier!)

Carnaval zit in mijn bloed. Als je er mee opgroeit kan je niet meer zonder. Dat zal voor een niet-carnavalsvierder waarschijnlijk gek klinken. Toch nodig ik iedereen uit, die de komende dagen nog geen plannen heeft, om met de trein onder de Rivieren te zakken en het leukste feest van het jaar mee te maken! Alaaf!