Wie zich deze man niet meer kan herinneren heeft een essentieel deel van de kindertijd gemist. Jamai Loman aka de man met de blauwe zonnebril, was de allereerste winnaar van Idols in Nederland. Tegenwoordig kun je hem zien in RTL-programma’s als ‘Weet ik veel’, ‘The voice of Holland’ en binnenkort is hij te zien als jurylid in, jawel een nieuwe serie van ‘Idols’. En gelukkig maar want ‘Idols’ heeft ons een hoop leuke fragmentjes gebracht:

 

Een vriendin van mij en ik konden het Idolstijdperk echter nooit helemaal achter ons laten en vielen elkaar al sinds groep 8 lastig met de allerlelijkste foto’s van Jamai, liefst inclusief blauwe zonnebril uit zijn videoclip ‘Step right up‘. Het was ons alleen nog niet genoeg. De behoefte om meer gepaste reacties te formuleren met behulp van deze foto’s werd steeds groter dus op een dag werd er stevig gegoogeld op ‘jamaimemes‘. Tot onze verbazing had nog niemand ontdekt dat Jamai een ontzettend geschikte persoon is om memes van te maken en dus begonnen we het zelf maar te doen. jamaimemes2We richtten ook een Instagrampagina op zodat onze vrienden er ook nog om konden lachen. Maar in no time liep ons grapje uit de hand, zo erg zelfs dat de echte Jamai Loman een trouwe volger is van de Jamaimemes instagrampagina.  Heel even waren we bang dat dit gevolgd zou worden door een boos management achter ons aan, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Wel werden we benaderd door culturele organisatie the WOW. Dit is een organisatie die zich bezig houdt met kunst en beeldcultuur, maandelijks organiseren zij een bijeenkomst in Amsterdam waarbij verschillende kunstenaars over hun werk komen vertellen. Kunstenares Lilian Stolk, mede-oprichter van the WOW, had Jamaimemes gevonden op Instagram en vroeg zich af of wij over ons project een presentatie wilden komen houden op de openingseditie van the WOW. Ik las deze mail als eerste en belde huilend van het lachen mijn jamaimemesvriendin op:

“Ze willen dat we een presentatie houden over Jamaimemes, gaan we dat echt doen? Ze nemen ons serieuzer dan wij onszelf?!”

Nadat ik Lilian om meer informatie vroeg besloten we het maar te doen, voor de grap dat wel. We zien onszelf niet als kunstenaars, eerder als twee studenten met een hele achterlijke hobby. Maar als ‘the WOW’ ons graag heel serieus wil nemen, dan kunnen wij dat ook best voor 1 avond volhouden.

Lijkt het je nou leuk om mij een avond heel serieus te zien praten over iets doms als foto’s van Jamai met een stukje tekst erop, dan kun je zeker komen kijken! Voor de echt serieus geïnteresseerden is het ook zeker de moeite waard, want naast onze Jamaimemes zijn er genoeg jonge kunstenaars die wel echt hele gave dingen hebben gedaan. Zo zijn onder andere Joyce Overheul, zij schreef een boek over het leven van een jongen die ze niet kent aan de hand van zijn Twitteraccount en Belle Phromchanya, die onderzoek deed naar de inzet van memes tijdens de Thaise verkiezingen, deze avond aanwezig. De avond vindt plaats op 31 maart om 20.00 in De Ruimte, Distelweg 83 te Amsterdam. Wil je meer informatie over het programma van de avond? Klik dan hier.