Waar gaat al deze stampij dan over? In de Japanse binnenzee vind je een klein eiland, Okunoshima, overspoeld door honderden wollige vriendjes.  Deze schattige stampertjes zijn nadat het eiland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd verlaten achtergelaten op het eiland. In de Tweede Wereldoorlog hadden de konijnen, verrassend genoeg, een heel andere functie dan knuffelen met toeristen. Okunoshima vervulde namelijk een belangrijke rol in het produceren van Japans gifgas dat tijdens de oorlog werd ingezet in China. En deze chemische wapens werden uitgetest op, jawel, onze schattige Nijntjes. Japan was hierin aan de foute kant, niet alleen voor het testen op dieren, maar ook door de regelingen in het Geneve Protocol. In dit protocol wordt het gebruik van chemische wapens voor oorlogsdoeleinden verboden, maar technisch gezien vielen de testen die Japan uitvoerden vielen hier niet onder. Japan besefte toch heel goed dat ze het haasje was als ze ontdekt zou worden door de tegenstander en deed er veel aan om het eiland geheim te houden. Zo werd Okunoshima verwijderd van kaarten en bewoners van het eiland mochten onder geen enkele omstandigheden te weten komen wat er op hun eiland gebeurde. Na de oorlog bleef stilzwijgen de trend, en werd de geschiedenis in de doofpot gestopt. De testkonijnen werden afgemaakt, maar om de populatie in stand te houden werden er 5 konijnen in het wild uit gezet, en deze plantten zich voort als.. ja, konijnen.

Nu is het onmogelijk om te denken dat Okunoshima ooit een andere functie had dan het exponentieel voortbrengen van onze pluizige metgezellen.  Het eiland is een steeds populairder wordende attractie in Japan, ondanks haar lugubere verleden wat een knagend gevoel oproept bij sommige toeristen. Maar ach, de meesten zijn er toch gewoon om die konijnen te knuffelen en er overmatig veel instagramfoto’s- en filmpjes mee te maken omdat het best een unicum is, dus wat maakt het dan nog uit. Grote kans dat als je rondloopt, met of zonder wortels, je zal worden achtervolgd door een stampende menigte. Het hazenpad nemen zit er niet bij, de konijnen hebben het eiland overgenomen en zijn bepaald niet bang van mensen. Over de jaren heen zijn de konijnen zo aan mensen gewend dat ze maar al te graag naar je toe hupsen om te kijken of je iets te bieden hebt. Okunushima heeft inmiddels een hotel voor alle konijnen-enthousiastelingen, en is na de oorlog benoemd als officieel natuurpark. Het eiland dankt haar opkomende populariteit aan social media waarop veel foto’s en filmpjes worden geplaatst van toeristen die op de foto gaan met hun knagende koters.

Sta je nu te springen om een bezoekje te brengen aan Okunoshima? Was je nog op zoek naar een leuke nieuwe vakantiebestemming, of hou je gewoon heel erg van konijnen, dan is je meest wollige droom nu in vervulling gegaan. Knuffel je toch liever met andere iets-minder-wollige vriendjes? Dan moet je ergens anders wezen; honden en katten zijn namelijk verboden op het eiland. Maar wees niet getreurd, Japan heeft (vanzelfsprekend) de oplossing: kattencafé’s. Hier kun je met katten knuffelen terwijl je een hip bekertje Double Latte Venti Half-Soy Nonfat Organic Vegan Chocolate Brownie Iced ‘Koffie’ drinkt. Hoe dan ook, Japan heeft voor elk wat wils.