Ieder jaar op 8 maart is het ‘Internationale Vrouwendag’. De datum, 8 maart, is gekozen door de vrouwenstaking in 1908 in New York. De vrouwen uit de New Yorkse textielindustrie uitten op deze manier hun onvrede over de arbeidsomstandigheden uit die tijd. Drie jaar na de staking werd in Kopenhagen het voorstel gedaan voor het organiseren van een Internationale Vrouwendag. De dag heeft midden 20e eeuw een dipje gekend in NAVO-landen, door het socialistische karakter, maar leefde tijdens de tweede feministische golf weer helemaal op.

“Vrouwendag is derhalve geen feestdag, maar een actiedag met een hoger doel”

(Telegraaf, 8 maart 2016)

Vrouwendag is geen dag om te vieren, maar is bedoeld om solidariteit tussen vrouwen over de hele wereld te creëren. Het thema van dit jaar ‘Sisterhood’ speelt hier feilloos op in. Overal in Nederland worden activiteiten verzorgd waarbij vrouwen hun stem kunnen laten horen. In Den Haag bijvoorbeeld, wordt een protestmars georganiseerd tegen terreurorganisatie Boko Haram, waarin onder andere minister Ploumen meeloopt. Maar waar denkt Nederland eigenlijk aan bij het horen van ‘Internationale Vrouwendag’? Aan actievoeren? Of toch aan soort Valentijnsdag 2.0?

Voel jij de behoefte om op vrouwendag iets anders te doen dan koffie drinken, winkelen en afspreken met vriendinnen? Klik dan hier voor een lijst met acties en andere activiteiten.

Fijne Internationale Vrouwendag allemaal!