Door Ciska van Alphen.

Ruim een kwart van alle Japanse twintigers heeft zelfmoord overwogen. Dit bleek uit een onderzoek van de Japanse regering. Japan behoort dan ook tot één van de landen met de meeste zelfmoorden ter wereld. Gemiddeld plegen ruim 30.000 Japanners per jaar zelfmoord. Een van de meest lugubere plekken waar Japanners zichzelf van het leven beroven is Aokigahara ook wel het zelfmoordbos genoemd. De zelfmoorden in het bos zijn geïnspireerd op de roman Kuroi Jukai oftewel, The black sea of trees. In het boek plegen in de Kuroi Jukai twee verliefden zelfmoord. Het bos ligt aan de voet van de berg Fuij en is zo’n vijfendertig vierkante kilometer: het is heel dichtbebost waardoor geluiden van buitenaf amper te horen zijn. Het kan dus angstaanjagend stil zijn.

Er gaan al jaren vele verhalen over het bos rond: zo zouden er monsters, geesten en kobolden in het bos wonen. Ook zou de bodem magnetisch ijzer bevatten waardoor kompassen doorslaan en reizigers verdwalen. Naast dat deze verhalen te ronde gaan, worden er elk jaar tussen de 50 en 100 lijken gevonden. Het donkere bos kent weinig leven, er zijn bijna geen dieren, je hoort er geen vogel fluiten en de wind niet waaien. Op het parkeerterrein naast het bos staan verlaten auto’s langzaam te verroesten. In het bos zelf zijn afscheidsbriefjes en verlaten tenten te vinden. Ook zijn er linten gespannen door het gehele bos. Omdat het bos zo dichtbebost is kun je makkelijk verdwalen en daarom maken suïcidale mensen die nog enige twijfel hebben een lint vast aan een boom zodat ze de weg altijd nog terug kunnen vinden.

Dit alles maakt dit bos op zijn zachts gezegd geen gezellige plek voor een zondagse wandeling. Om de vele zelfmoorden tegen te gaan heb ben de Japanse autoriteiten borden neergezet met de tekst: het leven is een belangrijk geschenk van onze ouders. Denk nog eens aan je ouders, je broers en zussen, je kinderen. Je hoeft alleen te lijden. Er is altijd iemand om mee te praten. Maar of deze borden enig nut hebben is nog maar de vraag. Het benadrukt in ieder geval hoe spooky deze plek wel niet is!

VICE maakte in 2011 een reportage over dit zelfmoordbos en is hier onder te bekijken;

Ben jij momenteel in het buitenland? Heb jij een gave reis gemaakt? Of wil je gewoon graag iets delen of schrijven voor Oikos Online? Dat kan! Stuur je stukje in naar oikosonline.vugs@gmail.com of stuur een berichtje via het contactformulier.