De zomer komt eraan, en ik merk dat het warme weer invloed heeft op mijn eetpatroon; ik heb trek in andere dingen dan in de wintermaanden. Stoofschotels worden vervangen door frisse, goedgevulde salades. Salade – het klinkt altijd weinig aantrekkelijk, zo ook de definitie; gerecht dat voornamelijk bestaat uit rauwe groenten. Ik begrijp dat ik er als kind niet bepaald blij van werd.

Echter, met de juiste toegevoegde ingredienten is het ideaal studentenvoer. Relatief goedkoop, gezond, de hele dag door te eten en makkelijk; je kunt alle benodigdheden in een bak mieteren, husselen en klaar is je maaltijd. Net pasta, maar dan de iets gezondere variant.

Hieronder staan drie salades die ik de laatste tijd veel maak, waar je wellicht inspiratie uit kan putten als je weer eens na een lange dag op de universiteit hersendood in de supermarkt staat. Enjoy!

De Keizer
Salade: gebakken kippenblokjes, parmezaanse kaas, pijnboompitten, tomaatjes, gekookt eitje, avocado en eventueel reepjes bacon/pancetta.

Dressing: olijfolie, zout, peper, balsamicoazijn, mosterd, honing en eventueel nog een beetje yoghurt/kwark. Als je echt wil uitpakken kan je een pestodressing maken met basilicum, olijfolie, knoflook, pijnboompitten en parmezaanse kaas. In de keukenmachine en voila!

salad 2

De Gouden Combi
Salade: geitenkaas, peer, walnoten, honing, granaatappelpitjes en tomaatjes.

Dressing: limoen, olijfolie en balsamicoazijn.

salade-met-geitenkaas-peer-en-balsamicoglazuur

De Orient
Salade: falafel, bieten, avocado, olijven, feta/geitenkaas, walnoten, boontjes en komkommer.

Dressing: olijfolie, zout, peper, balsamicoazijn, mosterd, honing, knoflook en eventueel nog een beetje yoghurt/kwark.

thumb_sam_4417_1024

Tips:
– Voor een meer vullende maaltijd kan je altijd bulgur, bonen, linzen en couscous toevoegen aan je salade.

– Experimenteer met verschillende soorten noten/zaden/pitten en fruit, beide hele geschikte ingrediënten: cashewnoten, amandelen, zonnebloempitten, pecannoten, hazelnoten gecombineerd met abrikozen, perziken, blauwe bessen, cranberries, bramen… Hmmm, zomer op je bord!

Liefs, Kookclublid Aimee