Vorige week maakte het openbaar ministerie zijn eis tegen Wilders bekend. Het Openbaar Ministerie acht hem schuldig en heeft hem een onvoorwaardelijke geldboete van 5000 euro opgelegd. Geert Wilders is volgens het OM schuldig voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Er is veel te doen geweest om de zaak. Wilders zelf vindt dat de vrijheid van meningsuiting op het spel staat. Hiermee praat hij zijn uitspraak over minder Marokkanen goed. Het Openbaar Ministerie vindt echter dat hij met het uitlokken van het geroep tot minder Marokkanen strafbaar is aan haat zaaien.

Als reactie op de uitspraak zette Geert Wilders deze video online

Hij spreekt hierin Nederlanders toe en zegt dat hij de boete nonsens vindt. Hij vindt dat het praten over ‘het Marokkanenprobleem’, volgens hem het grootste probleem van ons land, nu door de elite strafbaar is gemaakt. Hij bagatelliseert verder door te zeggen dat zelfs het stellen van een vraag nu strafbaar is geworden in Nederland. “De uitspraak is bedoeld om u en mij de mond te snoeren”, hij zegt verder dat in andere landen het volk de elite naar huis stuurt, maar dat dit in Nederland andersom gebeurd. Hij praat over Rutte als een leider van de elite die het land de mond proberen te snoeren. Hij gebruikt in zijn video veel de woorden ‘ons’, waarmee hij de Nederlandse bevolking bedoelt en het woord ‘ zij’ waarmee hij naar de elite in Den Haag refereert. Met dit woordgebruik probeert hij naar mijn mening een groepsgevoel te creëren onder zijn kiezers, maar tegelijkertijd zorgt hij ervoor dat de rest van Nederland steeds verder uit elkaar gaat. Met deze video spreekt hij misschien een groep mensen aan die zich niet gehoord voelen in Den Haag en deze groep zet hij op tegen de zogenaamde elite in Den Haag.

Ik moet Geert Wilders gelijk geven dat de vrijheid van meningsuiting belangrijk is en dat het noodzakelijk is dat men in Nederland vrijuit kan zeggen wat hij denkt. Er zit echter wel een lastig spanningsveld in wanneer je, en hoe je je mening kunt uiten. Je kunt met je mening namelijk mensen beledigen waardoor je deze soms beter voor je kunt houden. Als politicus wil je natuurlijk de problemen die je ervaart uitspreken naar jouw kiezers. Wanneer jouw mening dan beledigend werkt of in het geval van Wilders een hele groep mensen in Nederland beledigt dan is het lastig om te zeggen of je dit mag. Je bent als politicus in een voorbeeldfunctie wat de vraag oproept of hij de uitspraak voor minder Marokkanen had mogen doen. Wilders is blijkbaar van mening dat er minder Marokkanen in Nederland moeten zijn en blijkbaar delen meerdere mensen deze mening. Maar is het openlijk uitspreken op deze manier de juiste oplossing voor het probleem?

Hij zegt in de video dat hij door bijna een miljoen mensen gekozen is en dat dit er nog veel meer gaan worden. Ik ben benieuwd wie deze mensen zijn. Ik kom in mijn omgeving geen enkele PVV-stemmer tegen. Is het zo dat het allemaal wel mee valt met wie er op hem gaan stemmen of heerst er in Nederland echt zo’n grote onvrede dat men op Wilders gaat stemmen? Ik realiseer mij dat ikzelf in een soort van bubbel leef. Ik woon in een studentenhuis, ik werk met studenten en kom zo dus eigenlijk alleen maar hoogopgeleide mensen tegen, die denk ik minder snel op hem stemmen. Ik verbaas mij dan ook over PVV-stemmers. Ik vraag mij dan ook af hoeveel mensen PVV zullen stemmen bij de aankomende verkiezingen. Ikzelf deel de mening met Geert Wilders niet. Dit zou kunnen door de bubbel waarin ik leef, ik kom zijn problemen misschien gewoon minder tegen. Ook denk ik niet dat Wilders met de oplossingen komt voor de problemen in ons land. Wij leven in een land met een zeer hoge standaard van leven. Waar we dit zelf wel eens vergeten omdat het zo normaal is denk ik zelf dat het met de problemen wel mee valt. Er zijn probleemjongeren in Nederland, maar ik denk dat minder Marokkanen dit probleem niet gaat oplossen. Ik zou het waarderen als Wilders met ideeën komt waarin hij ook echt met oplossingen naar voren komt in plaats van dat hij dingen schreeuwt.

Ik vind het verder wel eng dat hij zoveel mensen bereikt. Zijn manier van spreken spreekt blijkbaar een grote groep mensen in Nederland aan. Maar nogmaals wie dit precies zijn weet ik niet. Wel hoor ik dingen als, “ja hij zegt waar het op staat” en “er zit een kern van waarheid in wat hij zegt”. Ik snap alleen niet hoe dit iemand zover kan krijgen dat ze PVV stemmen. Zelfs als je de mening deelt met Wilders geeft hij naar mijn mening niet de juiste oplossingen voor de problemen.

Maar iedereen op deze wereld heeft recht op een mening en mag deze uitdragen, zie hier weer de vrijheid van meningsuiting. Wel zou het prettig zijn als men iets meer nadenkt voordat er ongenuanceerde meningen geuit worden. Ik snap alleen niet de waarde van een politicus die alleen maar meningen uit en geen oplossingen voor de problemen vindt. Het partijprogramma bijvoorbeeld van Wilders, 1 A4 waarin hij 7.2 miljard denkt te verdienen met het de-islamiseren van Nederland. De correspondent postte al een video waarin ze lieten zien dat dit gewoonweg niet kan.

De Correspondent postte eerder ook al een artikel waarin werd verteld dat de wereld moest wennen aan de titel president Trump en premier Wilders. Een van de twee is al waarheid geworden, de andere kan komend jaar waarheid worden. Ik ben benieuwd wie de PVV-stemmers zijn in Nederland en wat hun beweegredenen zijn om PVV te stemmen. Ik probeer me er een beetje bij in te leven, maar ik snap het gewoon niet helemaal. Ik zie bijvoorbeeld op pvv.nl een website die schreeuwt van het nationalisme. Zelf ervaar ik dit gevoel minder, in het buitenland voel ik mij altijd Nederlander en bij sportevenementen merk ik dat ik harder juich voor Nederlanders, maar verder ervaar ik niet zo’n groot nationalistisch gevoel. Grenzen dicht staat er in koeienletters op de website. Of dit verstandig is in een globaliserende wereld is voor mij de vraag. Daarnaast heeft toch iedereen recht om op deze hele wereld te gaan en staan waar hij of zij wil. Als Nederland zich zou afsluiten van de rest gaat Nederland zich net zo elitair gedragen als de elite waar Wilders zich zo van probeert te distantiëren. Hij praat verder overal met ‘wij’ en ‘zij’ en ‘van ons’ en dergelijke. Alsof hij een grote familie toespreekt, super nationalistisch weer. Wie zijn die wij? Ikzelf voel mij namelijk geen onderdeel van die wij waar Wilders het over heeft, maar ben toch Nederlander. Het taalgebruik van Wilders zorgt ervoor dat er een splitsing ontstaat in Nederland. Een splitsing die er misschien ook is maar die ik vanuit mijn bubbel misschien niet zie of ervaar. Daarnaast is het beeldgebruik van Wilders zo nationalistisch dat hij zichzelf op de foto zet met tulpen en molens. De beelden die elke toerist als Nederlands herkent. Ik vraag mij af of iedereen zich hierin kan vinden. Voor mij is Nederland meer dan alleen die beelden. Hij versimpelt met deze beelden het beeld van de Nederlander. Máxima zei ooit; ‘de echte Nederlander bestaat niet’. Nederland is namelijk een heel divers land. Er wonen hier veel verschillende mensen, maar via geschiedenislessen en aardrijkskunde leert men toch een beetje een nationalistisch beeld waarin de meeste zich kunnen herkennen. De molens, de tulpen, het vechten tegen het water, heel cliché allemaal, maar dit zijn zo’n beetje de enige beelden waar je gemakkelijk iedereen mee kunt aanspreken. Hier kijkt toch iedereen wel doorheen? Ik kan dit niet serieus nemen. Ook kan ik Wilders’ partijprogramma van 1 A4 niet serieus nemen. Het voelt een beetje als een grote grap, maar toch kan dit werkelijkheid worden bij de komende verkiezingen.

Ik kijk uit naar de verkiezingen komend jaar, puur omdat ik benieuwd ben hoe ver deze man het gaat schoppen. Ik ben oprecht benieuwd naar de mening van Nederland, hoezeer ik ook hoop dat mensen tegen die tijd iets meer nadenken voordat ze hun stem uitbrengen.