2016, een heftig jaar. Dit jaar kwam het nieuws dichtbij. Aanslagen in Europa, de dood van Bowie, Prince en natuurlijk Brexit. In de media wordt het jaar afgeschilderd als desastreuze tijd waarin meer verloren dan gewonnen is. Ik vind dat een beetje kort door de bocht. Om het beeld een beetje bij te scherpen en te relativeren schrijf ik vandaag een ode aan alle positieve dingen die dit jaar gebeurd zijn.

Voor de dierenliefhebbers onder ons was 2016 helemaal niet zo’n ramp. Voor het eerst in meer dan honderd jaar klom het aantal tijgers op onze planeet! In 2010 telde het WNF 3200 gestreepte vierpoters, in 2016 waren dat er maar liefst 3,890. Naast tijgers was er ook goed nieuws voor panda’s. Het logo van het WNF kan niet langer meer symbool staan voor bedreigde dieren, nu de panda officieel van de ‘bedreigde diersoorten lijst’ af is gehaald. Dit door het stijgende aantal panda’s in China.

Daarnaast was 2016 ook een geweldig jaar voor de wetenschap, iets wat menig student toch juist zou moeten enthousiasmeren. Het ZIKA virus is bijna onder controle en wordt sinds 2016 niet meer beschouwd als een mondiale bedreiging.  Er is een mogelijk geneesmiddel voor HIV gevonden, en de ziekte EBOLA is succesvol bestreden.  Wetenschappers van UCLA hebben een man na 25 jaar uit een coma weten te krijgen door ultrasound-golven het brein in te stralen.

En hoe kunnen we de ice bucket challenge nou vergeten? De actie waarbij mensen een emmer met ijskoud water over zichzelf heen gooiden en geld doneerden aan het ALS fonds, haalde veel geld op. Met dat geld wisten onderzoekers een gen te vinden dat kenmerkend was voor de spierziekte.  Ook kwam Juno, het ruimtevaartuig van NASA, aan bij de planeet Jupiter na een reis van 5 jaar.

Op politiek gebied was er ook veel vooruitgang. Zo werd het klimaatakkoord in Parijs ondertekend door 174 landen. In het akkoord wordt de bovengrens van 2 graden opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk voor het eerst in een juridisch instrument vastgelegd.

De Nederlandse sport beleeft ook een glorieus jaar. Niet alleen won Feyenoord de KNVB beker, ook staat de club al sinds het begin van de eredivisie aan de leiding. Dat overtuigt misschien niet alle lezers, maar gelukkig kwam er ook nog goed nieuws uit een onverwachte hoek. Zo wist Max Verstappen Nederland enthousiast te maken voor de Formule 1 en bereikten de handbal dames de finale van het EK.

Het is belangrijk om te reflecteren. Daar leren we veel van. Maar het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de dingen die fout gegaan zijn. Van kijken naar wat goed gegaan is leer je minstens even veel. Zo weten we wat anders moet, maar ook wat we vooral niet moeten veranderen. En ik hoop dat we met die gedachte straks kunnen proosten op een nieuw jaar met nieuwe kansen.

Fijne feestdagen!