Wij Nederlanders zijn voortreffelijk in het maken van valse beloftes naar onszelf: “Ja, ik ga vanaf januari echt twee keer per week naar de sportschool.” “Nee, dit jaar ga ik serieus stoppen met roken.” We vinden het prettig ieder jaar nieuwe doelen te stellen om onszelf en misschien wel de gehele wereld te verbeteren. Toch ligt het pasje van de sportschool meestal al na een week of drie ergens onder een stapel post en roken we toch nog steeds één sigaretje om het af te leren. Waarom neemt men überhaupt nog de moeite om een lijstje met goede voornemens te maken?

 

Na de vele diners rond de feestdagen voelt de gemiddelde Nederlander zich opgeblazen en schuldig en zal de weegschaal dan ook het liefst worden vermeden. Maar de realiteit is hard: we hebben ons lichaam te schande gemaakt door alsmaar te denken dat we echt nog wel een keertje konden opscheppen. Na deze periode vol zonde begeven we ons met opgeheven hoofd naar de sportschool om onszelf toch nog een beetje goed te voelen aan het begin van het nieuwe jaar. In onze gedachten weten we echter dondersgoed dat we na een paar weken alweer met een bak ijs en een zak chips op de bank onze avonden doorbrengen in plaats van op de loopband die extra kilo’s eraf te zweten. Maar dat doet er niet toe. Het gaat erom dat we het hebben geprobeerd en hebben bewezen dat we het nieuwe jaar fit en gezond ingaan.

 

We maken dus ieder jaar weer vol goede moed een lijstje met goede voornemens. Maar is het nou niet veel leuker om een lijstje met slechte voornemens te maken? Of zoals ik ze graag noem: goed foute voornemens. Want waarom zou je jezelf ieder jaar weer dezelfde leugens voorhouden als je ook kan toegeven aan de vreselijke aspecten van je karakter? Voor de jeugd onder ons: we zijn te jong om goede voornemens te hebben. We horen nu onze levens compleet te verkwanselen en alles te doen wat een eventueel aanwezige god ons verboden heeft. Nu is er nog de ruimte om fouten te maken, ze te herstellen en er misschien nog van te leren ook. En bovendien: pizza is toch veel beter dan salade? Dankzij onze voortreffelijke stofwisseling kunnen we naar binnen stouwen wat we willen! Dus geniet met volle teugen nu het nog kan, want wanneer we oud en versleten zijn rond ons dertigste levensjaar, hoeven we enkel naar een gebakje te kijken en we komen al aan.

               

Naast het eten van wat je hartje begeert, zijn er nog een aantal andere goed foute voornemens. Voor het gemak heb ik ze even op een rijtje gezet:

  1. Kijk meer films en series. Naar buiten gaan en sociaal contact hebben met mensen wordt zwaar overschat.
  1. Drink meer alcoholische versnaperingen (maar natuurlijk wel altijd op verstandige wijze).
  1. Ga meer naar feestjes. (Zie punt 2).
  2. Plan meer tijd voor jezelf in, want de belangrijkste personen in je leven zijn nu eenmaal Ik, Mij en Mezelf.
  1. Sport minder. Het geld wat je besteedt aan een abonnement voor de sportschool zou veel beter uitgegeven kunnen worden aan de vorige punten. Bovendien laat je je neus waarschijnlijk toch maar twee weken zien in de sportschool.
  1. Zet je muziek lekker hard aan. De buren moeten ook kunnen meegenieten van jouw kekke deuntjes.
  1. Blijf langer in bed liggen. Want als je in je bed ligt, kan je niet overreden worden door een auto of omver worden gelopen door een kudde gnoes.

 

Naast lekker egoïstisch het nieuwe jaar in te gaan, is het natuurlijk ook van levensbelang om uw naasten lief te hebben. En dan bedoel ik niet alleen familie en vrienden, maar ook de mensen die je wellicht niet zo goed kent en die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Zo, dat waren weer genoeg wijze uitspraken voor vandaag. Ik wens iedereen een fijn nieuw jaar! Moge de wereld iets minder rottig zijn dan in 2016.