Als ik in het weekend thuis kom zijn mijn ouders vaak druk bezig. Stil zitten staat niet in het woordenboek van familie Akkerhuis en al helemaal niet bij mijn vader. Vrijwel elke zaterdag begint mijn vader aan een ‘weekend projectje’. Terwijl ik dit schrijf, soldeert hij een overkapping aan de keukentafel  voor zijn mini broeikas. Inclusief lampjes die de groei van de plantjes moet bevorderen.  Ja, mijn vader is een echte doe-het-zelver, een levende Hornbach-reclame. Van willekeurige materialen knutselt hij een oplossing voor elk huiselijk probleem. Elk weekend verbaas ik me over zijn creativiteit. Meegesleurd in het enthousiasme van mijn ouders probeer ook ik zo veel mogelijk in elkaar te knutselen. Helaas ben ik niet zo’n technisch wonder (licht uitgedrukt) en mislukken mijn projecten op allerlei manieren. Toch merk zelfs ik, als geografie student met het ruimtelijke inzicht van een goudvis, de voordelen van dingen zelf maken.

Klussen en knutselen vormt voor mij een bron van ontspanning. Als ik me even, voor 2 uurtjes kan focussen op niets anders dan een boekenstandaard maken, een waslijn improviseren op mijn kamer of op de lekke band van mijn fiets. Dan werkt dat hartstikke bevrijdend. Ik denk tijdens het vinden van het  gaatje in mijn binnenband niet aan Donald Trump of aan de politieke segregatie in Nederland, maar puur aan waar dat verdomme gat zich bevindt. Tussen een Mandala inkleuren en tafel timmeren zit misschien niet zoveel verschil. Bovendien heb je aan een tafel nog wat ook.

Daarnaast ben je vaak ook nog minder geld kwijt! In plaats van een kostelijk bezoek aan IKEA (oké dat komt misschien ook omdat ik met veel meer dingen de winkel uit loop dan dat ik nodig had en een 1 euro soft ijsje), kan je die tafel ook zelf maken of een oude van de kringloop opknappen. Met een klein budget kan je je meubels zo toch nog uniek maken en volledig volgens jouw eigen stijl.

Aan ouders wordt al tijden geadviseerd om hun kinderen te laten knutselen. Het stimuleert namelijk de creatieve ontwikkeling van kinderen. Het daagt uit tot waarnemen en denken; hoe zit iets in elkaar, waar begin ik en hoe ga ik verder? De kids moeten vindingrijk zijn om problemen op te lossen. Vaak wordt vergeten dat de ouders zelf echter ook mensen zijn. Zij kunnen de oefening even goed gebruiken als hun kinderen. Kijk maar naar de gemiddelde surprise die men tijdens sinterklaas in de handen geduwd krijgt.

Een weekendprojectje is goed voor de ziel en de portemonnee. Ik raad iedereen aan om een keertje niet naar de fietsenmaker te gaan, maar meditatief zelf de band te vervangen. Om niet naar de kunsthandel te gaan, maar zelf iets te maken. De romantiek van houtsplinters, blaren op je hand en verfspetters op onmogelijke plekken. Van helemaal niets iets maken, materialen bij elkaar voegen tot iets totaal nieuws; dat is voor mij magie.