Van Unnik Praat #8

In deze rubriek genaamd Van Unnik Praat krijgen we een kijkje in de keuken bij SG&PL. Onze geliefde, en soms gevreesde, docenten krijgen de kans om zich te uiten over uiteenlopende zaken, maar ook onze mede-studenten met bijzondere, toffe verhalen. Het kan gaan over de UU, over politiek, over wetenschap, over Sinterklaas, over chocola of over … ons de SG&PL studenten. Vandaag presenteren wij: Annelies Jansen met haar werkzaamheden bij VN Jongeren.

Toen Demi mij vroeg om een column te schrijven voor de Oikos voelde ik mij vereerd! Nu ben ik weliswaar geen docent, maar ik vertel graag over mijn werkzaamheden bij VN Jongeren. Ter informatie: ik ben Annelies, 21 jaar, 4e jaars en heb net m’n scriptie ingeleverd. Ik rond nu mijn minor Conflict Studies af en dan ga ik de master Conflicts, Territories en Identities doen in Nijmegen.  Ik heb eigenlijk –net als denk ik veel medestudenten- m’n hele bachelor gezocht naar wat ik echt leuk vond. Ik heb denk ik van alle richtingen wel iets meegepakt, maar kwam erachter dat mijn interesse toch vooral uitgaat naar internationale zaken. Toen ik in de zomer een vacature voor de werkgroep VN Jongeren voorbij zag komen dacht ik: ik ga eens kijken of dat echt is wat ik interessant vind. En dat is het!

VN Jongeren is onderdeel van de organisatie NJR, wat staat voor Nationale Jeugdraad Nederland, het jongerennetwerk van Nederland. Zij doen heel veel voor jongeren, waaronder het vertegenwoordigen van jongeren bij de Verenigde Naties. Je hebt ook andere werkgroepen die bijvoorbeeld over duurzaamheid of de Europese Unie gaan. We hebben allemaal hetzelfde doel: zorgen dat er wordt geluisterd naar onze generatie. Dat is belangrijk, want ‘de ouderen’ hebben er nog weleens een handje van om jongeren te onderschatten. Zonde, want we zijn vaak creatief, bekijken zaken vanuit een fris perspectief én het gaat vaak over onze toekomst. NJR doet dit dus door deze werkgroepen te vormen, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor een jongerenstemwijzer zodat meer jongeren naar de stembus gaan in maart. We moeten wel een beetje tegenwicht bieden aan partijen als 50+ tenslotte! 😉

Met de werkgroep geven we lessen over verschillende VN-gerelateerde onderwerpen op middelbare scholen door heel Nederland. We proberen leerlingen duidelijk te maken dat het best bijzonder is dat er zoveel landen in de wereld met elkaar om de tafel gaan en gezamenlijke doelen stellen. Wat opvalt is dat de VN door scholieren (en ook studenten) vaak wordt gezien als een organisatie met ‘Hoge Pieten’ en daardoor niet van belang voor ons. Je kunt de VN echter beter zien als een enorme familie met suborganisaties, waarin iedereen een klein steentje bijdraagt aan het enorme geheel. Wij proberen scholieren duidelijk te maken dat zij zelf juist ook kunnen bijdragen aan het behalen van bijvoorbeeld de Sustainable Development Goals, en dat dat juist van groot belang is.

Wat tof is aan dit werk is dat we door redelijk directe lijnen met de ‘Hoge Pieten’ invloed kunnen uitoefenen. Zo zijn we nu bezig om aandacht te vragen voor de situatie van een moslimminderheid (de Rohingya) in Myanmar, maar we houden het ook dichter bij huis door bijvoorbeeld actie te voeren om schending van rechten van asielkinderen in Nederland tegen te gaan. Ieder jaar wordt er een jongerenvertegenwoordiger gekozen die ook daadwerkelijk met wereldleiders praat. Op die manier wordt er ook echt iets gedaan met de input die we krijgen vanuit jongeren. Onze jongerenvertegenwoordigers zitten nu bijvoorbeeld 3 weken in New York om te vertellen hoe je jongeren beter mee kan nemen in besluitvorming. Hopelijk bereiken we daarmee echt iets!

Mocht je het leuk vinden om bij te dragen, er staat momenteel een vacature open voor de werkgroep. Check onze Facebookpagina (VN Jongeren) of website (vnjongerenblog.wordpress.com) voor meer info, nieuws en activiteiten rondom de VN.