Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet van muziek houdt. Wel mensen die niet van mijn muzieksmaak houden, of mensen die muziek als achtergrondgeluid gebruiken, maar nog nooit iemand die niet van muziek houdt. Het kan ook bijna niet- er zijn zoveel verschillende genres, subgenres en artiesten dat er nooit niets voor je tussen kan zitten.  Wat mij betreft zing, neurie of schreeuw je luidkeels mee met Gerard Joling, Mozart of Bathory: muziek is voor iedereen. De ervaring is ook voor iedereen uniek, dat is wat het voor mij zo fascinerend maakt. Het bijzondere aan muziek is dat er zo veel verschillende vormen bestaan. Combinaties van woorden en muziek zorgen voor een ogenschijnlijke oneindigheid van mogelijkheden van geluiden.

Muzieksmaak is voor sommigen een heel groot deel van identiteit en is soms zelfs de grondslag voor hele vriendschappen. Er zijn meerdere studies gedaan naar de overeenkomst van muzieksmaak en persoonlijkheid of zelfs IQ, en op Internet zijn er testjes te vinden over wat je muzieksmaak zegt over jou (zoals hier: http://www.musicaluniverse.org/ Of hier: http://edition.cnn.com/2016/03/31/health/what-music-reveals-about-personality/).

De evolutie van muziek luisteren is ook interessant om naar te kijken. Heel lang geleden, voordat er mogelijkheden waren om muziek op te slaan en wijd te verspreiden kon je muziek alleen live horen, iets wat nu bijna ondenkbaar is. De enige manier waarop muziek kon worden doorgegeven was door het op te schrijven. Gelukkig voor muziekliefhebbers werden in de 19e eeuw veel uitvindingen gedaan om geluiden op te slaan. Zoals bijvoorbeeld de grammofoonplaat. In de 20e eeuw ging het hard, de LP werd uitgevonden en dit was een van de omslagpunten voor muziekverkoop. Muziek werd wijdverspreid, bands en artiesten werden beroemd en braken sneller door doordat hun muziek makkelijker wijd verspreid kon worden. Digitaal opnemen was ook een enorme doorbraak in het verspreiden van muziek, en door de uitvinding van het internet is muziek nu makkelijker toegankelijk dan ooit tevoren. Hierdoor is er ook meer muziek dan ooit tevoren.

Elke vorm van muziek luisteren is kenmerkend voor een tijd. Bij een platenspeler denk ik meteen aan de jaren 50 en 60. Met een goede mixtape in je walkman kon je in de jaren 70 elk meisje krijgen (en stiekem misschien nog steeds wel). Daarna kwamen de discmans met cd’s en nu kan je met Spotify ook je eigen afspeellijsten maken en overal muziek luisteren.
Maar muziek kan ook boven het individu uitstijgen. Zoals ik al eerder heb gezegd zorgen muzieksmaak en genres voor fangroepen maar ook daarbuiten kan muziek een bindende kracht hebben. Denk bijvoorbeeld aan een volkslied. Rusland is van volkslied veranderd en is weer terug gegaan naar het volkslied dat tijdens de Sovjet Unie werd gebruikt. Zo kan muziek ook een politieke lading hebben. Elk volk heeft ook eigen muziek in eigen taal, en ook kinderliedjes  zijn een uniek aspect aan een cultuur. Muziek is niet alleen op mondiaal en individueel niveau maar ook op de nationale schaal vertegenwoordigd.

Muziek is menselijk. Zo menselijk dat de plaat die NASA de ruimte in heeft gestuurd naar buitenaards leven, ‘The Voyager Interstellar Record’, een plaat met muziek is. Dus de volgende keer als je muziek opzet, of het nou als achtergrond muziek is, om even te ontspannen of om je buren flink te irriteren, sta dan even stil bij wat het nou eigenlijk is wat je in je oren pompt en hoe bijzonder het eigenlijk is dat dit mogelijk is.