Internationale grenzen zijn soms moeilijk vast te leggen. Bij diplomatieke ruzies is het voor de rest van de wereld vaak onduidelijk wat de grenzen van de desbetreffende landen zijn. Google heeft daar een oplossing voor bedacht. De grenzen die je op Google Maps ziet, zijn anders voor elk land. Een Hackaton evenement gesponsord door Knight-Mozilla bracht een MIT specialist en een Cartograaf van National Public Radio samen. Als een team ontwierpen zij een software die de grenzen vergelijken door verschillende IP adressen te gebruiken. Zodoende vonden ze 12 gevallen waar de verschillen duidelijk te zien zijn.

Zo ook bij Arunachal Pradesh. Een van de provincies van India. Als je in India google maps gebruikt, is duidelijk te zien dat Arunachal Pradesh deel van India uitmaakt. Bekijk dezelfde regio door de ogen van China en opeens wordt het gebied Zuid Tibet genoemd, onder de leiding van China. In Nederland zien de mensen een stippellijn als grens, die aanduidt dat er een politiek dispuut is.

Bekeken vanuit China
Bekeken vanuit India
Bekeken vanuit Nederland

 

 

 

 

 

 

Ook de politieke spanning in de Krim levert verschillende kaarten op. Vanuit een Russisch perspectief is de grens tussen Rusland en de Krim slechts een stippellijn. Bekeken vanuit Amerika staat die grens nog duidelijk vast. En zo zijn er nog meer voorbeelden te zien in  de Tirpani en Bara Hotii valleien. Tussen Buthan en China en nog 8 andere locaties.

Bekeken vanuit Rusland
Bekeken vanuit Amerika

 

 

 

 

 

 

Een woordvoerster van Google Maps geeft toe dat Google de grenzen verandert per IP adres. Maar dat het bedrijf er alles aan doet om de kaarten zo betrouwbaar mogelijk weer te geven. Ed Parsons, de hoofd cartograaf van Google zegt dat ze voor 6 landen hun kaarten moesten veranderen om aan de lokale wetten te voldoen. Volgens Parsons had google dus geen andere keus. Hij zegt:

“If there’s some dispute, we’ll represent that there’s a dispute there. We try not to take sides. In many parts of the world maps are still seen of consider strategic importance, so there are constraints.  The reality is that maps have always been a representation of the world view seen in particular parts of the world, we just have to correspond to that.”

Tegenwoordig duidt Google ook verschillende soorten grenzen aan op Google Earth door deze met kleur te coderen: Rood staat voor grenzen waarover gediscussieerd wordt. Oranje voor licht onzekere grenzen en groen voor vastgelegde grenzen waar geen twijfel over mogelijk is.

Google speelt een belangrijke rol als informatie voorziener in de maatschappij. Het is daarom belangrijk om er bij stil te staan hoe het bedrijf dit doet.  De inwoners krijgen alleen het perspectief te zien dat past bij de politieke voorkeur van hun regering. Het anders weergeven van kaarten per land betekend verschillende waarheden, de vraag is welke waarheid juist is en of Google hier een leidinggevende rol in moet spelen. Waar ligt de grens?