Sommigen noemen haar de mooiste vrouw ter wereld, anderen vinden haar lijken op een man in een jurk. Sommigen roemen haar om haar charisma, anderen schelden haar uit vanwege haar gejatte speech van the 44th First Lady of the United States, Michelle Obama. Ze is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest, niet omdat ze zoveel geluid liet horen vanuit het Witte Huis, maar juist omdat ze verdacht afwezig was en Trump haar taken zou overlaten aan zijn dochter, Ivanka. We hebben het natuurlijk over flotus, oftewel: Melania Trump.

Maar na weken van radiostilte en afwezigheid in het Witte Huis, kwam Melania Trump, naar buiten met haar eerste officiële portret voor het Witte Huis. Het is traditie dat First Ladies portretten van zichzelf laten maken, die in het Witte Huis komen te hangen (klik hier als je een voorbeeld wilt zien). Hoewel veel mensen blij zijn dat ze eindelijk eens iets van zich laat horen, zou het internet het internet niet zijn als mrs. Trump geen stormvloed aan commentaar over zich heen zou hebben gekregen. De foto zou namelijk te sexy en bewerkt zijn. Ze zou een slecht voorbeeld zijn en het feminisme wat ze zegt aan te hangen, hiermee een ontzettende trap geven.

Persoonlijk vind ik Melania een slecht voorbeeld wanneer het gaat om het aanvechten van vrouwenrechten, maar dat staat los van haar ge-airbrushte foto:

  • Ze is getrouwd met een man die een akkoord, waarin staat dat de geldstroom naar hulporganisaties, die abortus ondersteunen, wordt stopgezet, ondertekent aan een tafel waaraan enkel mannen zitten.
  • Ze is getrouwd met een man die impliceert dat vrouwen minder goed werk leveren dan mannen en daarom minder zouden moeten verdienen.
  • Ze is getrouwd met een man die direct uitspreekt dat hij vindt dat je lelijke vrouwen niet serieus kunt nemen. Daarnaast gebruikt hij het lelijke vrouwen argument ook om zichzelf in te dekken toen hij werd aangeklaagd wegens aanranding: “Onaantrekkelijk vindt Trump, naast Clinton, vooral ook de vrouwen die hem beschuldigen van ongevraagde intimiteiten: “Geloof me, ze zou niet mijn eerste keus zijn geweest” ” (Trouw, 2016)

Tuurlijk, deze uitspraken betreffen haar man en niet Melania als persoon. Maar als je echt zo’n feministische levensinstelling hebt, zoals Melania zegt te hebben, sta dan even op en zeg tegen je vent dat hij z’n bek moet houden. Maar, hoewel ik geen groot fan ben van de familie Trump (zeg maar gerust helemaal niet), heb ik toch medelijden met Melania. Ik vraag me namelijk wel af in hoeverre ze de kans krijgt haar man tegen te spreken, als ze wel echt feministe zou zijn (hij vertoont namelijk superveel kenmerken van narcisme en dat zijn binnen relaties niet de allerleukste mensen). En dat is precies waar het feminisme om draait, dat je ongeacht je geslacht, uiterlijk, geaardheid, religie etc. een keuze krijgt: en dat is waar veel van haar critici de plank misslaan.

Feminisme is niet meer dat je in je tuinbroek langs de weg moet staan blèren dat je meer toeslag wilt om de kinderopvang te kunnen betalen. Het is niet meer dat je je als vrouw per se ambitieus moet zijn en je levensdoel pas moet kunt hebben bereikt als je de CEO van  een bedrijf uit de ‘mannen-wereld’ bent geworden. Volgens Emma Watson, ambassadeur van UN Women (beter bekend als Hermelien uit Harry Potter) gaat het erom dat je een keuze hebt en dat die keuze voor een vrouw even makkelijk is, als voor een man. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in het uitdragen van wie je bent en wie je wilt zijn.

Het bashen van de flotus en haar uiterlijk, roepen dat ze te dom om te functioneren met als argument haar voorkomen, is totaal irrelevant in de discussie rondom haar ‘commitment to feminism’. Als je wilt dat Melania het goede voorbeeld geeft aan meisjes en jonge vrouwen, begin dan bij jezelf door andere vrouwen de keuze te geven om te doen wat ze willen doen en te zijn wie ze willen zijn, inclusief 36 instagram-filters of niet.