Van Unnik Praat #18: No hurry No worry

In deze rubriek genaamd Van Unnik Praat krijgen we een kijkje in de keuken bij SG&PL. Docenten, studenten, stagiaires of andere SG&PL insiders komen aan het woord in deze rubriek. Vandaag presenteren wij: Dionne Klaessen over het leven in Australië.

No Hurry, No worry

G’day mates!

Mijn naam is Dionne, ik zit in het derde jaar van mijn bachelor Sociale Geografie en Planologie en ben momenteel in Australië voor mijn exchange met RMIT University in Melbourne. Ik ben hier als sinds begin juli, dus al dik vier maanden en ik kan zeggen dat dit een van de meest fantastische en leerzame dingen is geweest die ik ooit in mijn leven heb gedaan. In het begin was het natuurlijk superspannend om in m’n eentje in het vliegtuig te stappen naar de andere kant van de wereld. Ik had net afscheid genomen van al m’n vrienden en familie en was nog nooit zo ver van huis geweest. Toen ik eenmaal onderweg, vroeg ik mezelf dan ook af waar ik aan was begonnen.

Thuis had ik al een kamer geregeld in een huis met meer dan dertig huisgenoten. Hier leerde ik meteen een heleboel mensen kennen die zich in precies dezelfde situatie bevonden en helemaal alleen in Melbourne terecht waren gekomen. Doordat iedereen in hetzelfde schuitje zit, begrijp je elkaar meteen en heeft zin om contact te leggen waardoor je heel snel veel nieuwe mensen leert kennen. Ik heb mensen van over de hele wereld leren kennen, het was een hele mooie ervaring om zoveel verschillen en overeenkomsten te ontdekken.

Ook op de uni heb ik natuurlijk een hoop geleerd, dit was natuurlijk de reden waarom ik helemaal naar Australia ben afgereisd ;). Het was heel interessant om sociaalgeografisch en planologisch georiënteerde vakken vanuit een ander perspectief te krijgen dan dat op Universiteit Utrecht wordt gegeven. Niet alleen inhoudelijk was het anders dan in Utrecht, in plaats van 4x twee vakken per jaar werkten ze in Melbourne met semesters waardoor ik 4 vakken tegelijk heb gevolgd.

Maar als geograaf kriebelt het natuurlijk als geen ander om een land door te reizen en het vanbinnen en buiten te leren kennen. Van die gelegenheid heb ik dan natuurlijk ook als geen ander genoten en gebruik gemaakt. Elk vrij moment heb ik de mogelijkheid benut om erop uit te trekken en wat van Australië te zien. Het is een enorm land, afstand is hier dan ook iets heel anders dan zoals wij dat in Nederland kennen. Ik vond het al lang om van Sittard naar Utrecht in de trein te zitten, dat is nu niks meer in vergelijking met de kilometers die ik hier heb afgelegd gedurende mijn uitstapjes.

Daarnaast heb ik geleerd dat Australiërs een van de meest gastvrije en behulpzame mensen zijn die ik ooit heb ontmoet. In plaats van je de weg te wijzen brengen ze je naar waar je moet zijn. Ook zijn het echte levensgenieters en laten ze zich niet snel gek maken: No hurry, no worry. Dat is dan ook misschien wel het mooiste wat ik hier heb geleerd: GENIETEN. Haal eruit wat erin zit en doe zoveel mogelijk dingen die je leuk vindt om te doen. Ik kan het dan ook iedereen aanraden om een semester in het buitenland te gaan studeren en wat van de wereld te zien!
See You!