Wanneer je vanaf Rotterdam Zuid de Erasmusbrug overgaat en rechts de Maasboulevard opdraait, kom je al snel een opvallend, vervallen gebouw tegen. Een glijbaan die er van buiten uitsteekt, en als je naar binnen kijkt heb je zelfs kans dat je wat neppe palmbomen kan spotten. Het gebouw staat er al een tijdje zo bij, en het lijkt erop dat Rotterdam na 7 jaar eindelijk een definitief nieuw bestemmingsplan heeft voor het gebouw. 

In 2010 werd het Tropicana zwembad in Rotterdam gesloten. Binnen de volksmond was de reden hiervoor de “groepsverkrachtingen in de kleedkamers” en de “jongeren die voor de lol spijkers in de onderkant van de glijbaan sloegen, om de kinderen een iets stroever ritje van de glijbaan te geven”. Hoewel ik geen uitspraak ga doen over de validiteit van deze geruchten (het zijn immers geruchten), heeft het zeker niks goeds gedaan aan het imago van het zwembad. Ook waren er meer dan genoeg echte redenen om het zwembad te sluiten. Het onderhoud eraan was achterstallig, en er werd de eigenaar een boete van 80.000 euro opgelegd als hij hier niet iets aan zou doen. 

Nadat het zwembad gesloten was, was er een tijd enige onduidelijkheid wat er nou eigenlijk met het zeker niet onopvallende gebouw moest gebeuren. In 2013 kwam daar het initiatief van de paddenstoelenkwekerij RotterZwam om in de vochtige kelder oesterzwammen te laten groeien in koffiedik.  Dit liep een tijdje aardig. Er werd bij lokale horecagelegenheden koffiedik verzameld en in ruil daarvoor ( en geld) kregen zijn weer oesterzwammen. Maar Rotterdammers zouden geen Rotterdammers zijn als ze ergens geen sterk verhaal van zouden willen maken, en al vrij snel gingen er weer geruchten te ronde over het gebouw. Dit keer zou er een heuse bende aan de gang zijn die paddo’s aan het kweken waren (where is the lie?). Er werd ontzettend veel aandacht aan geschonken in de media, en er is uiteindelijk ook maar wat politie op afgestuurd. Toen alles in orde bleek te zijn ging het beter dan ooit met het kweekbedrijf. Je zou bijna kunnen zeggen dat dit misschien een van de betere reclamestunts is geweest. 

In 2015 kwam het plan daar dan eindelijk, en in 2017 werd dit voor een klein deel al werkelijkheid. Twee ondernemers van RotterZwam en een investeerder kochten het gebouw op, maar een paar maanden nadat ze het bedrijf Blue City hadden opgezet. Het plan van Blue City is om een volledig klimaatneutraal gebouw ervan te maken. Dit houdt in dat het evenveel CO2 opneemt als dat het uitstoot. Dit is nog niet gerealiseerd, maar ze zijn al wel bezig om een “circulaire economie” ervan te maken. Hierbij hergebruiken ze alle afvalstoffen uit het gebouw, zelfs de delen waar al kantoren zijn gebouwd bestaan al voor 80% uit gerecycled materiaal waarvan het grootste deel afkomstig van het gebouw zelf. 

Al met al ben ik (en vele andere Rotterdammers) heel benieuwd waar dit project heen zal gaan en of het einddoel ooit gerealiseerd zal worden. Als het lukt zal het gebouw samen met het concept een nieuwe staple worden in Rotterdam, waar het helemaal zal passen met de andere innovatieve, bijzondere en veelal mooie gebouwen die de stad al bezit.