Wat jij moet weten over vlaggen!

Vlaggen kunnen heel belangrijk zijn.Vlaggen waren vroeger noodzakelijk op slagvelden en oorlogsschepen. Een vlag laat je direct zien welk land, provincie of stad er bij hoort. Vlaggen lijken zo eenvoudig maar dit zijn ze zeker niet. De Nederlandse vlag is niet lastig: Rood wit blauw. Toch is niet altijd de Nederlandse vlag geweest. Nederland heeft namelijk ook de Prinsenvlag: Oranje wit blauw. De NSB verklaarde deze vlag tot de officiële vlag, maar koningin Wilhelmina maakte van de Nederlandse vlag Rood wit Blauw. De Nederlandse vlag lijkt echter weer op de vlag van Luxemburg of Paraguay. Een vlag hebben kan nog knap lastig zijn. Daarom vandaag een kleine introductie in de vlaggenwereld. Oftwel vexillologie; de vlaggenkunde.

Voor dat je een vlag hebt moet je er natuurlijk een ontwerpen. Volgens de North American Vexillological Association zijn er vijf belangrijke regels. Houdt het simpel, gebruik symbolen alleen als het toevoegt, gebruik 2 of 3 kleuren, geen letters of logo’s en kopieer geen vlaggen van anderen. Kijk naar de TED TALK van Roman Mars en je weet precies wat wel én wat geen goede vlag is. Over het algemeen zijn landvlaggen wel redelijk duidelijk. Je weet precies wat de vlag is van Groot-Brittannië of van Japan. Deze vlaggen zijn simpel, maar wel duidelijk.

 

 

Toch weten vooral de Amerikaanse steden en staten er een puinhoop van te maken. Hieronder zie je de vlag van de stad Columbus. Deze vlag houdt zich niet aan de vijf regels en dan ontstaat er chaos. Er staat tekst op, er worden meerdere symbolen gebruikt en de naam van de stad staat er op. De vlag van Columbus bestaat dus uit veel te veel details. Als je op deze vlag de letters Columbus, Ohio van een afstand zou moeten lezen zou dit nooit kunnen zien. Als je goed kijkt zie je een schip met een totaal andere vlag. Je zou dan verwachten dat de vlag die op het schip staat ook de vlag is van de stad.

In tegenstelling tot Columbus heeft Utrecht jij gebruik gemaakt van haar wapen. Het wapen van de stad ziet en zo uit:

Roman Mars noemt zelf Amsterdam als voorbeeld van een goede vlag. Hierin wordt net als in Utrecht een deel van het wapen gebruikt als vlag.

 

Maar het kan nog erger dan de vlag van Columbus. Kijk naar de  de volgende vlag van de stad Pocatello. In 2016 werd dit gekozen tot lelijkste vlag ter wereld. Er staat zelfs copyright op de vlag. Na de Ted Talk van Roman Mars heeft de stad besloten om de adviezen te gebruiken. Zij hebben nu in ieder geval een betere vlag. Deze is eens stuk duidelijker, zonder tekst en laat de drie bergen rondom de stad zien.

 

Ook provincies weten er in Amerika een bende van te maken. Als je de volgende Nederlandse provincievlaggen bekijkt is de kans groot dat je ze wel herkent.

 

Hoewel Amerika wel meer staten/provincies heeft, is het een drama om de vlaggen te onderscheiden. Daarnaast is het uiterlijk van de vlaggen totaal niet duidelijk. Hieronder een kleine compilatie van Amerikaanse staten.

Mocht je nu een goede vlag hebben is het belangrijk dat de vlag ook goed wordt gebruikt. Links zie je de vlag van Polen, rechts van Indonesië. Je hoeft de vlag maar om te draaien en je hebt een andere vlag.  Dit probleem is bijvoorbeeld gebeurd tijdens de South Asian Games. Gastland Maleisië draaide per ongeluk de vlag om in het programmaboekje en er ontstond een rel. De Indonesiërs voelde zich beledigd waarbij zelfs de ministers excuses aan moesten bieden. Zorg dus dat je de vlag goed gebruikt!

Het maken en hebben van een vlag lijkt zo simpel. Echter is het niet zo makkelijk, als je op het eerste oog kijkt. Mocht je dus ooit nog een vlag ontwerpen. Denk hier goed over na!