Wij westerlingen denken natuurlijk allemaal dat we wereldburgers zijn. Met een oneindige toegang tot kennis op het internet zijn er geen geheimen meer en is de hele wereld met één druk op de knop te ontrafelen. Toch is dit niet zo, en moet je je vaak volledig wijden en onderdompelen in een andere cultuur om deze volledig te begrijpen. En er zijn maar weinig mensen die de kans krijgen om dit te doen. Gelukkig zijn er toch een handjevol journalisten en televisiemakers die ons graag meenemen op hun avontuur naar andere culturen. Ik ga jullie vertellen over mijn top-5 favoriete Nederlandse reisseries die het alledaagse leven laten zien van mensen in verschillende culturen. Deze series geven een mooi ongefilterd beeld dat vaak alleen maar vastgelegd kan worden door een echte vakmann. Laat Netflix een keertje links liggen en nodig iemand uit voor NPO en chill, want documentaires klinken misschien saai, maar als sociaal geograaf moet je deze interessante series gezien hebben.

5. Van Nablus naar Ninevé

van Nablus naar Ninevé, s01e05

Kefah Allush is een Christelijk Nederlandse presentator van Palestijnse komaf die al jaren voor de EO werkt. Ondanks dat ik de series van de EO over het algemeen een beetje te religieus getint vind of simpelweg niet diepgaand genoeg vind, was de serie ‘van Nablus naar Ninevé’ een uitzondering hierop. De serie weet de ongelofelijke schoonheden van het Midden-Oosten goed vast te leggen en gaat op zoek naar grote minderheidsgroepen in verschillende landen. Helaas vind ik persoonlijk Kefah Allush geen hele goede interviewer en dat laat je in de serie vaak achter met het gevoel dat niet het optimale eruit is gehaald. Ondanks dit is het zeker de moeite waard om deze en de vervolgserie van Ninevé naar Nazareth te kijken.

4. De neven van Eus

In ‘de neven van Eus’ gaat de Nederlands-Turkse schrijver en columnist Özcan Akyol terug naar het land van zijn ouders om zijn neven en andere familieleden te ontmoetten die hij nooit gekend heeft. Aan de hand van deze familieleden krijgt hij ook meer te zien over Turkije en haar schoonheden en culturen. Özcan Akyol probeert niet te provoceren of tranen te trekken, maar dat is juist het mooie van deze serie. Het is een oprecht geïnteresseerde man die verhalen en spanningen in Turkije probeert te begrijpen. Hieruit volgen dan vanzelf mooie onderwerpen en meningen over het hedendaagse Turkije.

3. Floortje naar het einde van de wereld

Deze serie past misschien niet precies in het rijtje van reisseries van o.a. 2doc, maar toch vond ik deze serie te goed om hem niet in de lijst op te nemen. Het is een laagdrempelig, populair programma dat je iedere keer laat dromen over een ander bestaan of een verre reis die je waarschijnlijk toch nooit zal gaan maken. Voor de mensen die het niet kennen (en dat zijn er maar weinig denk ik), Floortje naar het einde van de wereld gaat over Floortje Dessing die mensen gaat bezoeken die hebben besloten om het gewone leven achter zich te laten, en te verhuizen naar de meest afgelegen gebieden in de wereld. Ze probeert hierbij te achterhalen hoe hun leven er uit ziet en wat hun drijfveren waren om te vertrekken. Al met al een leuke serie die makkelijk wegkijkt.

2. Grensland

Grensland S01E03

Jelle Brandt Corstius is voor vele van jullie waarschijnlijk al een bekende naam. Als journalist en correspondent is hij vaak te zien in talkshows als Pauw en de Wereld Draait Door. Naast al dit heeft presenteert hij ook de serie ‘Grensland’, wat zich afspeelt in de landen rondom Rusland. Doordat hij van 2005 tot 2010 in Rusland heeft gewoond spreekt hij vloeiend Russisch, hij weet hierdoor ook goed de normale mensen te bereiken. De serie Grensland springt in op de huidige problematiek in de Krim en gaat peilen hoe andere ex-Sovjet landen dit ervaren en wat de conflicten zijn in hun regio. Andere series van Jelle Brandt Corstius zijn ‘van Moskou tot Magadan’, ‘van Moskou tot Moermansk’ en ‘de Bergen achter Sotsji’ in Rusland en ‘van Bihar tot Bangalore’ in India.

1. Langs de oever van de Yangtze

Langs de oevers van de Yangtze S01E06

Deze serie staat bij mij met stipt op nummer 1. Ruben Terlou geeft in deze serie een mooi beeld van zowel ruraal als urbaan China en trekt hierbij het hele land door. China is een wereldmacht, maar er is voor ons weinig over bekend. Ruben Terlou is na zijn middelbare school in zijn eentje voor twee jaar naar China gegaan en spreekt nu zo goed als vloeiend mandarijn. Daarnaast heeft hij de natuurlijke gave om mensen enorm op hun gemak te stellen. Met kritische vragen en tactische pauzes weet hij altijd het optimale uit een interview te halen, wat extra knap is, omdat de Chinezen bekend staan als een traditioneel ietwat gesloten volk. Daarnaast spreekt hij niet alle interviews van te voren af, hij is dan ook niet bang om van de gebaande paden af te wijken en hier nieuwe mensen te ontmoetten. Zo komt het wel vaker voor dat hij bij normale mensen thuis wordt uitgenodigd, en een mooi inzicht krijgt in oude (familie)tradities. Deze serie is voor hedendaagse begrippen erg traag en heeft weinig flair, maar dit is juist iets wat deze serie zo uniek en goed maakt. De nieuwe serie van Ruben Terlou (Door het Hart van China) is nu op tv en wordt iedere zondag uitgezonden, de eerste twee afleveringen zijn al uitgezonden en de komende afleveringen beloven net zo goed te worden.