Vroeger toen ik op kamp ging vond ik het al een van de leukste dingen die we deden: de dropping. Ergens in de middle of nowhere gedropt worden en dan (toen nog) zonder telefoon en gps maar proberen terug te komen naar het kamphuis. Nu is er een online spel dat zowel menig geografenhart sneller laat kloppen, als mij terugbrengt naar mijn jeugd. Dit keer zonder bevroren handen en zonder om half zeven ‘smorgens ergens 34 km van het kamphuis opgehaald te moeten worden met een busje.

Geoguessr is een online spel waarbij je na het uitkiezen van een kaart (Nederland, Europa of voor de echte die hards de hele wereld) ergens random in google street view wordt gedropt en afgaande aan de omgeving moet raden waar je precies bent gedropt. Ik had er zelf nog nooit van gehoord voordat ik ging studeren, maar als je tijdens je hoorcollege Planologie even om je heenkijkt en zeker 6 mensen op hun laptop in streetview ziet zitten ga je je toch wel afvragen wat er nou gaande is.

Het leuke van het spel is dat je volledig afgaand op je omgeving conclusies moet trekken. Vaak zijn straatbordjes, kentekens en degelijke voor het grootste gedeelte afgeschermd, om het je niet te gemakkelijk te maken. Als je bijvoorbeeld Nederland speelt wordt is het nog vrij makkelijk. Alhoewel elke plek in Nederland ontzettend veel op een random andere plek lijkt, is het goed te doen omdat er in Nederland zoveel straatnaambordjes zijn, en als je eenmaal die één uit een dozijn VINEX-wijk uitgeklikt bent dan kom je er al vrij snel achter waar je ongeveer zit.

Het leukste is als je de wereldkaart kiest. Je wordt dan letterlijk ergens random op de wereld gedropt. Als je dan geluk hebt dan wordt je bijvoorbeeld gedropt ergens op een weg met bomen en waar de weilanden en het hoogstaande zonnetje je doen denken aan de vele familievakanties naar Toscane. (nog leuker als je er dan daadwerkelijk ook zit) Minder geluk heb je als je ergens op een zandweggetje in Brazilië terecht komt en je 27 km moet doorklikken voordat je een teken van leven vind.

Je kan zelfs tegen je vrienden spelen.De punten die je haalt zijn afhankelijk van hoever je van de precieze locatie waarop je gedropt bent afzit met het raden, en zo ontstaat er een duel over wie na 5 rondes de meeste punten heeft behaald.

Al met al is het een supersimpel spel, maar het zal nog menig man redden van saaie hoorcolleges en algemene verveling😉