Toen ik aan het begin van mijn studiejaar voor het eerst over de Amsterdamsestraatweg (Utrecht Noordwest) fietste naar mijn (nu) huisgenootje was het eerste dat me opviel dat er zo ontiegelijk veel buitenlandse zaakjes zaten. Niet dat dit een slecht punt is natuurlijk, maar ik vroeg me voornamelijk af hoe er op die ene kilometer aan ASW zeker 11 goedlopende kappers en 6 massagesalons konden zitten. Wat nog meer opvalt is de winkels die er sporadisch tussenzitten. De Bagels&beans, Satoriale, (Waar je trouwens de beste Pizza’s in Utrecht kan krijgen, alleen helaas niet met een studentenbudget) hier en daar wat luxere eettentjes en cafés. Deze winkels zitten er voor een volledig andere doelgroep dan de wat duistere massagesalons.

In December ben ik zelf op de ASW gaan wonen, en sindsdien zie ik elke dag vanuit mijn raam wat er zowel voorbijschuift op de immer bruisende straat. Een bakfietsvader die om 8 uur s’morgens zijn kinderen naar school toe fietst, een dame met een kind in haar armen omdat er in de buggy een 20 kilozak rijst zit en laten we vooral de vele studenten niet vergeten die zich per swapfiets jolig over het fietspad voortbeweegt. (vaker om half vier s’nachts dan om kwart over acht s’morgens) Hierdoor ben ik eens op gaan zoeken op wat voor straat ik nou eigenlijk woon.

De gemeente Utrecht heeft al ruim 15 jaar plannen voor de ASW. De ASW moet leefbaarder, mooier en vooral veiliger. Ze willen af van de verpaupering, leegstand en overlast maar doen ze dit wel op de goede manier? Aangezien de straat bijna 5 km lang is en loopt vanaf het centrum van Utrecht tot aan Maarssen is dit een hele klus, maar wat er nu gedaan wordt is bij lange na niet voldoende.
Toegegeven, wanneer de gemeente leuke gele hekjes op 2 pleintjes bij het viaduct neerzet creëer je inderdaad een wat minder grauw straatbeeld. Dit zorgt er alleen niet voor dat mensen zich veiliger voelen, omdat er 500 meter verderop bij de plantage op de parkeerplaats schunnige afspraakjes gemaakt worden achter het magazijn van de Turkse supermarkt. Het is hier gewoonweg niet veilig. De gemeente zou wat moeten doen aan de wat duistere winkeltjes die er zitten, of in ieder geval er wat meer op laten controleren.

De straat heeft zo’n ontzettende multiculturele samenleving, maar toch heb ik sterk het gevoel dat iedereen om elkaar heen leeft. Wat wel leuk is, is dat er vanuit de wijk van alles wordt georganiseerd. Buurtbingo met gratis avondeten (geloof me er zaten voor 80% alleen maar studenten) en wijkavonden waarop je zelf ideeën voor de straat en de wijk op tafel mag gooien. De gemeente moet alleen zelf de knoop doorhakken. Gaan we opknappen? Gaan we een nieuw beleid doorvoeren? Of gaan de de al enig aanwezige gentrification steunen en er een waar yuppenparadijs van maken?

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van de ASW in al haar bruisende glorie, maar toch ben ik blij dat het naast een allochtonen- en yuppenbuurt ook nog eens een studentenparadijs is, en ik altijd wel iemand heb om s’nachts mee naar huis te fietsen.