Nu het weer weer beter aan het worden is, zoekt menig student een plekje om s’middags bij te komen na een intensieve dag op de universiteit. Dit doen ze op plekken zoals de vele parken die te vinden zijn in de binnenstad, terrasjes of voor de gelukkigen onder ons op een dakterras. Maar hoe zit het met de botanische tuinen die dichterbij de collegezalen zitten dan de bushaltes?

De botanische tuinen van de universiteit hebben een rijk verleden. Er zijn er in totaal vijf en deze zitten verspreid over heel Utrecht en omstreken. De eerste werd drie jaar na de oprichting van Universiteit in 1639 geopend in de binnenstad. Het was toen vooral bedoeld als een tuin rijk aan medicinale bloemen en kruiden waar de studenten onderzoek konden doen naar de verschillende planten. De andere tuinen zijn onder andere gesitueerd in Baarn, Doorn, De Bilt en natuurlijk de botanische tuinen bij de Uithof.

De tuinen bij de uithof werden in 1963 aangelegd met als essentie de educatieve waarde die de tuin zou bieden aan de universiteit. Nu hebben de tuinen een meer recreatieve rol. Naast de rotstuin zijn er bijvoorbeeld de themathuin en de kassen.
Je kan er heerlijk rondlopen temidden van de 6000 soorten planten en daarbij verschillende paadjes bewandelen. Ook staan er overal bankjes waar gezeten kan worden. Via de stenen trappen de rots beklimmen is een heus avontuur en eraf gaan is nog spannender, maar je hebt het er allemaal voor over om het bovenste bankje in de schaduw te kunnen claimen.

Het opvallende aan de tuin is dat er geen prullenbakken staan. Dit wordt gedaan zodat men ook daadwerkelijk al hun rotzooi weggooit buiten de tuin en zodat het beeld niet verpest wordt door stalen vuilnisbakken. Ook lopen er heel de dag mensen rond om het dan toch minimaal gemaakte beetje afval weg te ruimen.

Al met al is het een prachtige, exotische tuin waar je heerlijk je rust kan pakken met het mooie weer. Neem een overpiced biertje mee van de Spar en je beste vriend en je hebt gegarandeerd de middag van je leven.
Dus voor de volgende keer als je tussen 11 en 3 pauze hebt, steek eens de weg over en ga de botanische tuinen bekijken. Je kan toch gratis naar binnen met je studentenpas.