Een overleg tussen Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en president van de Verenigde Staten Donald Trump vindt deze week plaats. Nog nooit eerder heeft een Amerikaanse president een leider van Noord-Korea ontmoet. Buiten het feit om dat Noord-Korea een dictatuur is, weet ik zelf verder bijna niks van dit land. Daarom ben ik opzoek op zoek gegaan naar meer informatie over dit land. Zo kwam ik tegen dat  de inwoners keuze hebben uit 28 verschillende kapsels en dat het Rungrado 1st May Day het grootste stadion ter wereld is. Toch vond ik één ding werk heel opmerkelijk: de spookstad Kijong-Dong.

Kijong-Dong is een stad bij de grens met Zuid-Korea. Tijdens de wapenstilstand in 1953 is afgesproken dat beide landen één dorp in de vier kilometer brede gedemilitariseerde zone mochten behouden. Zuid-Korea wilde de stad Daeseong-dong behouden. Noord-Korea besloot om een nieuwe stad te bouwen. Deze was einde jaren 50 af. Het doel van de stad was om de moderniteit van Noord-Korea te laten zien. Er werd in de huizen elektriciteit ingebouwd, met grote tuinen. Volgens de Noord-Koreanen wonen er 200 mensen en is het een gedreven community die de zorgen dat met de omliggende landbouw gebieden de Noord-Koreanen worden gevoed. Alle voorzieningen zijn er, scholen, huizen en winkels.

Alleen als je van een afstand naar de stad kwijt is de stad verlaten en woont er niemand. Dit is zelf van een afstand te zien. De lampen in de huizen gaan te gelijk aan en er zitten geen ramen in de huizen. Alleen schoonmakers zijn te vinden, om het dorp schoon te houden.

Kijong-Dong wordt namelijk gebruikt ter propaganda van Noord-Korea. De Zuid-Koreanen reageerde op de spookstad door een hoge vlaggenmast in Daeseong-dong te bouwen om daar de Zuid-Koreaanse vlag te laten wapperen. Maar hier reageerde de Noord-Koreanen weer op. Zij bouwde ook vlaggenmast van 160 meter hoog. Deze was op dat moment de hoogste ter wereld.  Nu zijn ze voorbij gestreefd door Tadzjikistan, Azerbeidjan en Saoedi Arabië. Verder wordt de stad alleen gebruikt om met luidsprekers propaganda boodschappen van Noord-Korea te laten horen in Zuid-Korea.

De Zuid-Koreanen verbazen zich over de situatie, waardoor het kijken naar Kijong-Dong  vanuit het de plaats Dorasan een toeristische plek is geworden met de grens van Zuid-Korea. Maar goed, hopelijk wordt het een goed gesprek tussen Donald Trump en Kim Jong-un. Wie weet dat Kijong-Dong dan ooit echt bewoond kan worden, zonder dat het een propaganda dorp is.