Vorige week donderdag ging het Wereldkampioenschap voetbal weer van start. De komende weken gaan 32 landen de strijd aan om het kampioenschap. Dat doen ze uiteraard in Moskou en Sint-Petersburg, maar ook in steden waarvan de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben, zoals Nizjni Novogorod, Yekaterinburg en Volgograd. Vandaag in Oikos Online, het verhaal achter een paar van deze onbekende Russische miljoenensteden.

Verreweg de meeste Russen wonen in Moskou en Sint-Petersburg. In Moskou-stad wonen bijna 10,5 miljoen mensen en in het omliggende gebied (wat ook Moskou heet, maar een andere status heeft) ook nog eens 6,6 miljoen mensen. In de stad Sint-Petersburg wonen 4,6 miljoen mensen, en in de omliggende regio (die Leningrad heet, de oude naam van Sint-Petersburg) wonen ook nog eens 1,7 miljoen mensen. Al met al woont hier 1 op de 7 Russen. Maar als je wat verder naar beneden kijkt op de lijst van Russische steden kom je op plaats 4 Yekaterinburg tegen, de stad waar Frankrijk donderdag speelt tegen Peru in het stadion van FC Oeral (dat 12de werd in de Premjer Liga, de hoogste russische divisie).

Skyline van Volgograd, bron; https://www.goodfreephotos.com/russia/yekaterinburg/yekaterinburg-cityview-russia.jpg.php
Skyline van Yekaterinburg, bron; https://www.goodfreephotos.com/russia/yekaterinburg/yekaterinburg-cityview-russia.jpg.php

Yekaterinburg is de grootste stad van het federaal district Oeral dat zoals de naam al doet vermoeden ook het Oeralgebergte beslaat. Yekaterinburg ligt aan de oostkant van de Oeral en daarmee op de plek waar men vaak de grens trekt tussen Europa en Azië. Yekaterinburg is gesticht in 1723 en genoemd naar Yekaterina de eerste (in latijnse spelling is het Catherine), vrouw van Ruslands 1e Tsaar Peter de Grote en Tsarina (keizerin) van Rusland. In Yekaterinburg wonen zo’n 1,7 miljoen mensen. De stad en de Oeralregio waren al van oudsher een belangrijk gebied voor de mijnbouw van Rusland door de vele grondstoffen die er te vinden zijn. In de sovjet-tijd was Yekaterinburg vooral belangrijk in de militaire industrie en heette de stad Sverdlovsk, genoemd naar een Yakov Sverdlovsk, een bekende communist. Het Oblast (de provincie) waar Yekaterinburg in ligt draagt zijn naam ook nog steeds. Het Oeral district is ook nu nog de belangrijkste producent van aardgas, aardolie en metaalproducten. Na de val van de Sovjet-Unie stortte ook de industrie van de stad in, maar de stad is zich gaan richten op de financiële sector en is daardoor een belangrijk financieel centrum van Rusland geworden.

 

treinstation van Volgograd, bron; https://pixabay.com/en/volgograd-evening-city-station-sky-765799/

Vanavond om 20:00 speelt Engeland tegen Tunesië in het stadion van Rotor Volgograd, dat speciaal voor het wk gebouwd werd en 250 miljoen euro kostte en 45.000 plaatsen heeft. Rotor Volgograd speelt alleen niet zo hoog (eindigde dit jaar 17de in de 2de Russische divisie), dus of ze zo’n groot stadion nodig hebben kun je je afvragen. Volgograd betekent vrij vertaald stad aan de Wolga en is door de ligging aan deze rivier ook een belangrijke havenstad in Rusland. Als je deze stad überhaupt al kent, dan ken je het waarschijnlijk als Stalingrad. De stad is een van de langste steden (als in de afstand van noord naar zuid) met een lengte van 100 kilometer. Dit komt doordat de stad in een smalle strook tegen de westoever van de Wolga ligt. Volgograd is naast zijn functie als havenstad ook een belangrijke industriestad met als belangrijkste industrie de Volgograd Tractor Plant, een fabriek voor zwaar industriële machines en tanks. Verder staat Volgograd bekend om zijn drijvende kerk, de Heilige Vladimir van Volgograd-kerk. Deze Russisch-Orthodoxe kerk is de enige bekende zelf-aangedreven kerk ter wereld en werd gebouwd met het idee om de kerkrelieken toegankelijk te maken voor mensen in de afgelegen gebieden langs de Wolga. Op de Mamajev-Koergan (een heuvel naast de stad) staat een bekend standbeeld, de “Rodina-mat zavyot” (Het Moederland Roept). Het is een beeld ter nagedachtenis aan de slag om Stalingrad in 1942-1943 en wat een keerpunt werd in de oorlog. Het beeld is 85 meter hoog en daarmee het hoogste standbeeld van Europa.

Een andere speelstad voor dit WK is het lastig uitspreekbare Nizjnij Novgorod, dat Nieuwe Stad betekent. Het is een stad van 1,25 miljoen mensen en ligt ook aan de Wolga, op zo’n 400 kilometer ten oosten van Moskou. Zoals praktisch elke stad in Rusland is het tijdens het sovjet-tijdperk uitgegroeid tot een industriestad, maar Nizjnij Novogorod was ook een gesloten stad (praktisch niemand mocht er in) vanwege de militaire industrie die in de stad aanwezig was. Het belangrijkste bedrijf van de stad is de GAZ-fabriek, een producent van auto’s en bussen die ten tijde van de Sovjet-Unie zelfs de grootste van het land was. Anno 2018 is de stad een beetje het Detroit van Rusland, omdat de Russische auto’s buiten Rusland niet gewild waren (door de soms dubieuze kwaliteit) stopte het bedrijf al snel na de val van de Sovjet-Unie met het maken van personenautos en maakt het alleen nog bussen en trucks. Het district waar de stad in ligt heeft ook niet zo’n al te beste reputatie, die vooral veroorzaakt is door de stad Dzerzjinsk. Dzerzjinsk is meerdere keren uitgeroepen tot meest vervuilde plek op aarde doordat er op grote schaal chemische wapens werden ontwikkeld in de sovjet-tijd en het gebied zwaar vervuild raakte. Nizjnij Novgorod heeft wel een oud historisch centrum met een eigen Kremlin (een bemuurde vestiging, vergelijkbaar met dat in Moskou), en voor het WK is er een gloednieuw stadion gebouwd aan de oever van de Wolga. Na het WK zal het stadion in de stad het nieuwe thuis worden van de topclub Olimpiyets Nizjnij Novgorod, dat dit jaar 12de werd in de 2de divisie van Rusland.

Benieuwd naar de andere stadions en steden waar WK-wedstrijden gespeeld worden? lees dan onderstaand artikel van The Guardian eens;

https://www.theguardian.com/football/2017/nov/30/russia-2018-world-cup-the-complete-guide-to-all-the-stadiums-venues