No Access Card Needed #4

In deze rubriek genaamd No Access Card Needed krijgen we een kijkje in de keuken bij SGPL. Docenten, studenten, stagiaires of andere SGPL insiders komen aan het woord in deze rubriek. Vandaag presenteren wij Raquel van Aken , deze wereldse SGPL studente reisde afgelopen zomer naar Canada om daar een half jaar te studeren. Wil je meer lezen over haar ervaring? Lees dan snel verder!

 

“Victoria is your own beautiful secret in the world”

 

Lieve SGPL’ers,

 

Ik ben Raquel, ondertussen alweer vierdejaars student SGPL en zit op dit moment in Victoria, Canada. Toen ik het besluit nam om een half jaar in het buitenland te gaan studeren, zag ik het al helemaal voor me: studeren, reizen en veel internationals ontmoeten. Eenmaal hier, is er ook niks gelogen aan dit plaatje. Toch vond ik het wel erg spannend om naar de andere kant van de wereld te vliegen, 9 uur tijdsverschil met Nederland en naar een Noord-Amerikaanse stad.

 

Op het moment dat ik in Vancouver het vliegveld uit liep en naar al die wolkenkrabbers om me heen keek, was mijn eerste reactie, waar ben ik aan begonnen, ik heb echt een hekel aan de Noord-Amerikaanse cultuur met die wolkenkrabbers en fastfoodketens. Toen ik drie dagen later op de ferry richting Victoria zat, wist ik weer waarom ik naar Canada wilde. Wat een mooie natuur!

Aangekomen in Victoria was ik ook helemaal gerustgesteld. De stad heeft namelijk zo veel Britse invloeden gehad, dat er geen wolkenkrabbers te bekennen zijn. Wat wel als gevolg heeft, dat de hele stad er zo’n beetje uit ziet als een Amerikaanse suburb, ook niet helemaal mijn ding, maar het heeft wel meer charme. Zoals een van mijn docenten zei toen ik hem vertelde dat de meeste Nederlanders niet weten waar Victoria ligt: “Victoria is your own beautiful secret in the world”. En wat heeft deze man gelijk, want Victoria heeft binnen twee maanden wel mijn hartje veroverd.

 

Nu hoor ik je denken, wat is er dan zo geweldig. Ik ben wel verliefd geworden op de vibe die hier heerst. Het is niet zo gehaast als in Nederland. Daarnaast zijn Canadezen echt super behulpzaam en aardig. En zoals je op de foto’s misschien al wel ziet, Victoria is de enige stad in Canada waar het niet zo achterlijk koud wordt (die laatste foto is zelfs twee weken terug nog genomen). Maar het allergrootste pluspunt vind ik toch wel de natuur. Vanaf mijn huis ben ik in 10 minuten fietsen (ohja, ook een pluspunt, je kunt hier fietsen!) op het strand, daar heb ik al menig studeersessie gehouden. Daarnaast ben in een uur met openbaar vervoer bij verschillende fantastisch mooie natuurparken, waar je toffe hikes kunt doen. Ook is de cultuur zeker wel verschillend van de Amerikaanse cultuur. In Canada herinneren ze je overal en altijd aan het feit dat je je op het land van de First Nations (indianen) bevindt en dat je hier respectvol mee om moet gaan. Toen er in een van mijn colleges iemand van de First Nations een gastcollege kwam geven, werd ervan tevoren ook nog even goed op gehamerd wat je wel en niet mag doen tijdens zo’n gastcollege.

Daarnaast is het onderwijsniveau in Canada niet zo hoog als in Nederland, waardoor er genoeg tijd overblijft om leuke tripjes te maken. Zo heb ik al verschillende tripjes gemaakt, van surftripjes tot feestweekendjes weg en natuurlijk heel veel hikes. Het blijft me ook verbazen hoeveel verschillende soorten omgevingen Canada kent. Een paar weken terug deed ik namelijk een hike, die me in 16 kilometer langs meren, prairies, heide en bossen leidde, terwijl op de achtergrond besneeuwde bergtoppen te zien waren.

Nu ik hier twee maanden ben, voel ik me dan ook echt thuis. Samen studeren in de keuken met mijn huisgenoot, biertje drinken met vrienden in de campus pub, continu bezig met het volgende tripje plannen en één keer in de twee weken naar de Walmart om goedkoop eten in te slaan. Een dagelijkse routine heb ik hier ondertussen wel.

Als conclusie kun je wel zeggen, dat ik hier heerlijk aan het genieten ben van de natuur, leuke mensen en stiekem toch wel een beetje die Amerikaanse cultuur. Want mijn exchange zou zeker niet compleet zijn geweest met een zelf georganiseerd Thanksgiving diner en Halloween, wat ik de afgelopen week volop heb gevierd. Gelukkig heb ik nog even dat ik hier mag zijn en mag genieten. Victoria is zeker ‘my own beautiful secret in the world’.

Kusjes en tot snel!

Raquel van Aken