Het maakt niet uit in welke supermarkt je loopt, je ziet naast de bekende A merken altijd een product van een B merk dat er wel heel specifiek op lijkt. Hetgeen dat mij hierover na deed denken waren de pakken Dubbel Friss bij de Plus. Iedereen kent Dubbel Friss en de verschillende smaken die het merk produceert (de blauwe is het lekkerst, fight me). Maar wat mij opviel was dat het B merk, aka Plus huismerk, precies dezelfde smaken aanbood. In zowel de Plus als de Appie, Jumbo en noem het maar op lijkt dit met het grootste gedeelte van de producten zo het geval te zijn. Hierdoor kwam bij mij de vraag; worden we bij de neus genomen en zijn ze allemaal gewoon hetzelfde? Het lijkt me vrij onlogisch dat precies dezelfde smaak enigszins bruisend fruitsap op 7 verschillende locaties door het land gemaakt wordt. Toch?

Na wat rondgegoogle en 3.5 uur verdwaald te zijn geweest op het youtubekanaal van Keuringsdienst van waarde kreeg ik dan toch mijn antwoord. De meeste consumptiegoederen blijken überhaupt allemaal in dezelfde fabriek gemaakt te worden. (De A en B merken dan) Dit wil niet zeggen dat we allemaal massaal om de tuin geleid worden en dat de producten daadwerkelijk hetzelfde zijn op de verpakking na, maar dat bijvoorbeeld de AH basic Dubbel friss en de Plus huismerk Dubbel friss dit wel zijn.
Wat er met de meeste merken en producten gebeurt is dat de A en B merken in dezelfde fabriek gemaakt worden, maar dat er (in het geval van Dubbel friss, zal bij chips bijvoorbeeld niet zo zijn) bij de B merken gewoon 1/3 meer water word toegevoegd. Vervolgens wordt het B merk product wel anders verpakt (namelijk voor elke supermarkt een eigen huismerk).

Met het oog op de huidige consumptiemaatschappij ben ik helemaal niet verbaasd over het antwoord dat ik heb gekregen op mijn vraag (ik vind het slim zelfs), maar het heeft me wel aan het denken gezet. In hoeverre weten wij nou echt hoe ons voedsel geproduceerd wordt in Nederland? Wist je bijvoorbeeld dat er een vrij strenge wet is ten behoeve van de naamgeving van producten? (wanneer mag je kippensoep kippensoep noemen?) Dit is allemaal om de consument zoveel mogelijk te beschermen van de kapitalistische geldwolven in de levensmiddelenindustrie. Ze weten namelijk precies hoe ze zo goedkoop mogelijk een bepaald product kunnen maken, en ook nog eens door slimme marketing en labeling eronder door te komen dat er eigenlijk helemaal geen kip in hun product zit. Vandaar de “kip smaak” instant noodles, daarin is de kip zo ver te zoeken dat zelfs je vegan huisgenootje ervan leeft in de week voor duo.

Hoe dan ook, uiteindelijk boeit het de meeste mensen vrij weinig hoe hun voedsel geproduceerd wordt, zolang het maar smaakt. Maar probeer de volgende keer dat je in de supermarkt staat en je wil iets kopen eens achterop de verpakking te kijken naar hoeveel procent van een bepaald product nou daadwerkelijk gemaakt is van het ingrediënt dat zo groots op de verpakking staat aangegeven. Dan kan je in ieder geval even lachen.