Parijs, normaliter de stad van de liefde, is momenteel de hoofdstad van de zogenaamde ‘Gele Hesjes’. Maatschappelijke onrust, geweld, vernielingen, protesten en berovingen zijn er dagelijkse kost geworden. De kranten staan er vol mee; iedere dag valt er wel een artikel te lezen over de Gele Hesjes waarbij woorden zoals ‘revolutie’ en ‘stadsguerrilla’ niet worden vermeden.

Wie zijn de Gele Hesjes eigenlijk? Waar staan ze voor? De Gele Hesjes, een naam die verwijst naar de gele hesjes die te vinden zijn in elke auto (wat in Frankrijk ook verplicht is om te hebben), zijn een reactie op de begrotingen van de Franse regering. Op 17 november gingen ze voor het eerst massaal de straat op. Hoewel hun onvrede in het begin veelal gericht was op de verhoging van belasting op diesel en benzine, die tot doel had het gebruik van dergelijke brandstoffen te ontmoedigen en zo bij te dragen aan een schoner milieu, is de lijst met eisen inmiddels uitgebreid en verspreiden de Gele Hesjes zich ook naar andere landen in Europa.

Ondanks dat Macron de verhoging van brandstoffen heeft opgeschort zijn de protesten nog in volle gang, traangas is zelfs nodig om de opstandelingen in toom te houden. Het ongenoegen van de gele hesjes zit dan ook dieper. “Mensen zien dat hun inkomen al jaren stagneert, terwijl de belastingdruk wordt opgevoerd” zegt Alexis Spire, socioloog en directeur van het CNRS. De koopkracht van de Fransen is in het geding gekomen, en belastingen worden gezien als boosdoener. Vandaar dat in plaats van loonsverhoging juist wordt gevraagd om belastingverlaging. Doordat Frankrijk een systeem kent waarbij belastingen niet inkomensafhankelijk zijn, bestaan de Gele Hesjes met name uit Fransen afkomstig uit de lage middenklasse en lagere klasse.

Zullen de Gele Hesjes zorgen voor een ondergang van president Macron? De economische en sociale noodtoestand is immers uitgeroepen, en er wordt gehoor gegeven aan de eisen van de Gele Hesjes door de verhoging van de benzine- en dieselprijs op te schorten, terwijl Macron eerst beweerde niet toe te geven aan de druk van de demonstranten. Bovendien heeft Macron bekend gemaakt dat de minimumlonen met 100 euro per maand zullen stijgen en overuren belastingvrij worden uitgekeerd. Hierdoor ontstaat echter de vrees dat de begrotingsdoelstelling van de regering-Macron in gevaar komt. Desalniettemin worden niet alle eisen beantwoord; zaken zoals afschaffing van de vermogensbelasting en het invoeren van een referendum blijven onderdeel van zijn beleid. Dit heeft gevolgen voor de populariteit van de president; inmiddels beweert 76% van de Fransen namelijk ontevreden te zijn over Macron. Dat Macron niet toelicht hoe de maatregelen, die enorm veel geld kosten, zullen worden gefinancierd werkt ook niet in zijn voordeel.

De gevolgen van de protesten zijn economisch gezien enorm. De minister van Economische Zaken, Bruno Le Maire, zei zelfs “de schade is niet meer in te halen’. Winkels van middenstanders en ondernemers worden leeggeroofd, auto’s in de brand gestoken wat zorgt voor enorme schade en toeristen blijven weg. De hotelbranche liet weten dat er 40 tot 50 procent minder reserveringen waren. Dit is mede het gevolg van alle foto’s en nieuwsberichten die de hele wereld over gaan. Winkels zoals Galleries Lafayette en verschillende musea besloten hun deuren dicht te houden, en sommige winkeliers besloten zelfs om hun deuren dicht te timmeren. Dit heeft enorme impact op zowel de omzet van bedrijven, die hun hoop hadden gevestigd op een indrukwekkende decemberomzet, als ook op de manier waarop buitenlandse investeerders naar Frankrijk kijken. Dit alles heeft tot gevolg dat een steeds groter aandeel Fransen de protesten niet meer steunt.

Wat voor gevolgen hebben de protesten op de rest van Europa? In Nederland zijn de Gele Hesjes met slogans als ‘Mark moet oprutte’ de straat op gegaan, echter in veel kleinere aantallen dan in Parijs. Waar het in Parijs om 136.000 demonstranten ging, waren dit er in Nederland maar een paar honderd. Bovendien verlopen de protesten veel vreedzamer dan in Parijs. De betogers “protesteren tegen het huidige beleid zoals dat gevoerd wordt door zowel Den Haag als Brussel” verteld woordvoerder Walter Metz. In Egypte is er een tijdelijk verbod op de verkoop van gele hesjes ingevoerd. De regering is bang dat de Franse protestbeweging een kettingreactie kan veroorzaken.

Al met al is Parijs, en eigenlijk heel Frankrijk in rep en roer. De Franse bevolking is in tweestrijd; een deel is voor de protesten, maar de afkeur tegen de protesten neemt met de dag toe. Staat Macron daadwerkelijk achter zijn beleid? Of zijn de concessies een manier om de demonstranten te sussen? Een ding is zeker de economische gevolgen van de protesten zijn enorm en de storm is nog niet overgewaaid.