Zoals je misschien al gemerkt hebt is onze universiteit druk bezig met innovatieve ideeën om haar studenten en werknemers een groenere, gezondere levensstijl aan te leren. Natuurlijk hebben we allemaal de afvalbakken gezien waarmee ze ons dat duwtje willen geven richting het scheiden van ons afval, en ook ontstond er enige consternatie over het nieuwe rookverbod op de gehele campus. Het nieuwste plan zal je misschien ook niet ontgaan zijn. Vanaf februari zullen in alle frisdrankautomaten de wegwerpbare flesjes Choudfontaine water worden vervangen door herbruikbare flesjes.
Ze doen dit in samenwerking met het bedrijf Join the pipe, en vanaf volgende maand kan je voor nog geen vijf euro een flesje water uit de automaten trekken met het idee dat je heb voor de rest van je leven zal blijven gebruiken. Het idee is heel mooi, aangezien het bedrijf zelf voor elke verkochte fles eenzelfde flesje doneert aan kinderen in ontwikkelingslanden, en de universiteit hierin meespeelt door voor elke liter getapt water uit de automaten (de koffieautomaten) een liter schoon drinkwater dezelfde kant uit te sturen.

De vraag zelf is echter; zullen de studenten bereid zijn om 5 euro neer te leggen voor een flesje water? De flesjes cola e.d. zullen nog steeds in dezelfde plastic wegwerpflesjes verkrijgbaar zijn, en het is op het moment dat je als armzalige student wat te drinken wil halen uit de automaat een makkelijkere keuze om voor een flesje cola van 1,50 te gaan, dan om meteen vijf euro neer te leggen voor een goede zaak. De meeste mensen gebruiken hun plastic flesjes toch meerdere keren om bij te vullen met water?
Of het meteen zal aanslaan bij de studenten of niet, vind ik wel dat de universiteit goede zaken doet omtrent het de studenten er bewust van maken dat het ook anders kan. Plastic afval is een immens probleem in de huidige maatschappij, en moet zo spoedig mogelijk worden teruggedrongen. Er wordt namelijk op dit moment jaarlijks meer dan 300 ton nieuw plastic geproduceerd, waarvan er zo’n 5 ton in de oceaan belandt. Veel mensen zullen dit zien als een ver-van-hun-bed-situatie en hun hoofd er niet voor omdraaien. Niets is echter minder waar. Niet alleen is het zeer schadelijk voor de dieren die in de oceaan leven, de vissen en de zeeschildpadden die verhongeren omdat hun hele maag vol zit met onverteerbaar plastic, maar ook heeft het invloed op onze eigen voedselketen. Wanneer het plastic begint te degraderen komen er schadelijke stoffen vrij. Ook neemt het plastic stoffen op die voorkomen in vervuilde wateren, die door middel van de zeedieren en planten weer op ons bord terechtkomen.

Klinkt niet lekker, toch? Gelukkig zijn er, naast het gebruiken van je eigen dopper of het kopen van de speciale Join the pipe flesjes op de uni genoeg andere dingen die je kunt doen om je eigen steentje bij te dragen aan een maatschappij met minder plastic. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je altijd een linnen tasje bij je hebt voor als je boodschappen gaat doen, in plaats van dat je elke middag schaapachtig aan de kassière van de supermarkt een plastic tasje vraagt terwijl je er door je huis heen eigenlijk al 10 hebt liggen.

Al met al vind ik het een goede beslissing van de universiteit en hoop ik dat, mochten de dure, groene flesjes nou niet perse aanslaan onder de studenten, het ze in ieder geval iets bewuster maakt van de huidige plastic problematiek.

 

Ben je geschrokken en wil je meer weten over de “Plastic soup” en wat er allemaal tegen gedaan wordt op het moment? Check dan deze site: https://www.plasticsoupfoundation.org/

Ben je geïnspireerd geraakt en kan je tevens niet wachten om zelf zo’n waterflesje te bemachtigen, dan zijn hier meer tips om je dagelijkse plasticverbruik te verminderen; http://www.plukdedag.info/10-tips-om-minder-plastic-te-gebruiken/