In de miljoenen nota van afgelopen Prinsjesdag maakte de overheid bekend dat ze in 2019 een flinke stijging verwachtte van de BTW inkomsten. Dit komt vooral omdat de overheid het lage btw tarief heeft verhoogd van 6 naar 9 procent. Dit levert de schatkist zo’n 7 miljard euro meer op ten opzichte van vorig jaar. Verder wordt er ook meer geconsumeerd en hebben mensen gemiddeld meer te besteden. De stijging in de BTW kosten wordt volgens het kabinet gecompenseerd door een verandering in de inkomsten belasting schijven. Dit zou ervoor zorgen dat de gemiddelde Nederlander er ondanks de BTW stijging op vooruit zou gaan in 2019.

In Nederland zijn twee BTW tarieven. Er is een laag en een hoog tarief. Het lage tarief was tot voor kort 6%. Dit tarief geldt voor groenten, fruit, openbaar vervoer, boeken, medicijnen, de kapper en allerlei andere dagelijkse boodschappen. Verder is er nog het hoge tarief van 21% wat geldt voor luxe goederen zoals auto’s en sieraden. De BTW verhoging van 6% naar 9% geldt dus alleen voor bepaalde basis producten en diensten.

De extra vrijgekomen 7 miljard wordt naast lastenverlichting gebruikt voor investeringen in onder andere de zorg, het onderwijs, politie, defensie en infrastructuur. Verder worden Groningers gecompenseerd voor de aardbeving schade en wordt er gedacht over financiële buffers voor de Brexit. Als laatste worden er meer subsidies gegeven voor groenen investeringen en energie winning. Al deze maatregelen zijn makkelijk te verkopen aan de burgers. Zeker de mensen die een vaste baan hebben en waarschijnlijk niet veel gaan merken van deze BTW verhoging. ING heeft uitgerekend dat deze BTW verhoging ongeveer €300,- per huishouden per jaar gaat kosten en dit wordt dus gecompenseerd door de verandering in belasting schijven.

Helaas is het zo dat studenten helemaal niet profiteren van deze nieuwe belasting schrijven en daarom dus gewoon 3% op hun dagelijkse boodschappen extra kwijt zijn. Er zit voor de studenten dan ook niets anders op dan deze maatregel maar gewoon te slikken en ouderwets hun DUO op te schroeven.

Het feit dat wij dit moeten betalen stoort mij niet. Een BTW verhoging is wel vaker gebeurd in het verleden en het is ook zo dat het kabinet goede alternatieven geeft op het geld aan te besteden. Hetgeen mij wel stoort is het feit dat deze maatregel zo geruisloos is ingevoerd zonder enige vorm van protest. Bij de invoering van de BTW in 1969 heeft half Nederland protest aangetekend tegen deze in hun ogen belachelijke maatregel (toen begon de BTW met een laag tarief van 4%). Iedere BTW verhoging sinds dien (afwisselende verhogingen van laag en hoog tarief) leverde steeds minder protest op. Mensen slikte de maatregelen steeds makkelijker en het werd voor de overheid dus ook makkelijker om het tarief te verhogen. Voor de overheid is het een makkelijke manier om aan geld te komen en zodoende werd er iedere keer een paar procent verhoogd.

Dit gebeurde voor het laatst in 2012, toen het standaard BTW-tarief van 19% naar 21% ging. Toentertijd paaide de overheid de burgers door te zeggen dat de verhoging tijdelijk was en noodzakelijk om de schatkist te spekken in tijden van crisis. Het moest er verder voor zorgen dat de overheidsschuld naar beneden zou gaan. Nu (7 jaar later) heeft de overheid een nieuwe verhoging ingevoerd en het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat het hoge tarief weer terug zal gaan naar 19%. Iedereen die dacht dat de maatregel tijdelijk was is eraan gewend geraakt en vergeten dat het ooit nog terug gedraaid zou worden.

Btw-tarief Btw-tarief
Sinds Verlaagd Standaard
1 oktober 2012 6% 21%
1 januari 2001 6% 19%
1 oktober 1992 6% 17,5%
1 januari 1989 6% 18,5%
1 oktober 1986 6% 20%
1 januari 1984 5% 19%
1 oktober 1976 4% 18%
1 januari 1973 4% 16%
1 januari 1971 4% 14%
1 januari 1969 4% 12%

Ik hoop dat er in de toekomst meer aandacht komt voor dit soort problemen en dat mijn leeftijdsgroep zich iets meer verzet tegen deze regels. Niet direct door op het binnenhof te gaan protesteren maar gewoon door een petitie te tekenen of in ieder geval iets van zich laten horen. Het is tenslotte een maatregel die ons allemaal raakt. Juist ons die het vaak al niet heel breed hebben.

Lees verder:

https://www.dezaak.nl/751/het-btw-tarief-historisch-overzicht.htm

https://www.anderetijden.nl/aflevering/566/De-komst-van-de-BTW