Interesse om in het buitenland te studeren? Hoogstwaarschijnlijk staan verre plekken zoals Amerika, Canada en Australië in je top drie. Toch is er op een uur en twintig minuten vliegen het prachtige Ierland met hoogtepunt Dublin. Deze bruisende stad heeft veel meer te bieden dan alleen Guinness. Benieuwd hoe het is om te studeren in Dublin of overweeg je een tripje naar deze stad? Ik neem je mee in mijn ervaring als meeloop-internationaal student bij Trinity College Dublin.

Allereest wat feitjes over de Ierse hoofdstad. Dublin ligt aan de oostkust van Ierland en wordt doorsneden door de rivier de Liffey, waardoor de stad is verdeeld in een noordelijk en zuidelijk deel. Deze metropool met 554.554 inwoners (2016) is gesticht door de Vikingen in 988. De stad kent haar naam van ‘Dubh Linn’ wat verwijst naar zwart water. Echter is de Ierse naam voor Dublin ‘Baile Atha Cliath’. De Ierse taal wordt tot op de dag van vandaag nog veel gesproken en is aanwezig op openbare plaatsen, zoals in bussen, musea of op kaarten.

Waarom is het nou als SGPL’er interessant om aan Trinity te studeren? Ten eerste is de campus van Trinity onwijs mooi. Het ligt midden in het drukste gedeelte van Dublin, maar wordt gekenmerkt door rust, groen en veel oude gebouwen. Zo is The Old Library een toeristische hotspot die jij als internationaal student gratis kunt bezichtigen. Over heel de campus zijn bankjes, grasvelden en studentenbar The Pav om van het weer te genieten, want geloof het of niet maar het weer is altijd beter dan buienradar voorspelt. Dit komt doordat de temperatuur wordt gemeten in de schaduw van het vliegveld. Is de campus niet groen genoeg? Dublin kent verschillende parken waar je tot rust kunt komen waaronder St. Stephans Green, gelegen in het centrum, en Phoenix Park. Phoenix Park is met een oppervlakte van 7,07 km2 het grootste ingesloten park in een stedelijk gebied van Europa. Het park is aangelegd als koninklijk jachtgebied met wilde fazanten en damherten. Hierom werd het park omheind met een muur. In 1747 werd het park opengesteld voor publiek, de wilde damherten, die zijn geschonken door de Russische Tsaar aan de Engelse koningin, lopen nog steeds rond in het park. Daarnaast bevat het park Dublin Zoo, de op een na oudste dierentuin van de wereld die werd geopend in 1830 en het paleis van de Ierse president.

Een andere reden waarom Dublin de ideale stad is voor ons als toekomstig sociaalgeograaf, is dat er veel invloeden van de voormalige Iers-Britse oorlog op de stad zichtbaar zijn waardoor geschiedenis realiteit wordt. Gedurende mijn tijd op de campus heb ik een aantal internationale studenten ontmoet die conflict studies studeren, wat naar mijn idee perfect aansluit bij de interesses van een SGPL’er. Voor degene die niet bekend zijn met de geschiedenis van Ierland; in 1798 besloot de Britse regering, na een opstand, om Ierland bij het Verenigd Koninkrijk te voegen met als doel de Ierse bevolking een eerlijkere vertegenwoordiging in de regering te geven om zo verdere onrust te voorkomen. In 1800 stemde zowel het Ierse als Britse parlement voor een Act of Union die zorgde voor het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. Die Ierse maatschappij kende een grote katholieke onderlaag met zeer slechte leefomstandigheden, in Dublin was een huis delen met veertig mensen ook niet ongewoon. Door de Aardappelziekte ontstond de Great Famine die sterfte en emigratie richting Amerika tot gevolg had. De hongersnood was een impuls voor het streven naar een gelijkere verdeling van het land en het streven naar zelfbestuur (home-rule) onder leiding van Charles Stewart Parnell. Toen in 1910 de Engelse liberale partij, met steun van de Ierse partij, aan de macht kwam leek zelfbestuur binnen handbereik. Door een wijziging in de verhouding tussen het Hogerhuis en Lagerhuis kon het Hogerhuis zelfbestuur niet blokkeren, waardoor in 1912 een wet werd aangenomen voor zelfbestuur van Ierland. Echter, zelfbestuur werd uitgesteld door de Eerste Wereldoorlog. Het gevolg van het opschorten van de Home Rule waren aanslagen op Britse doelen, waarop werd gereageerd met het inzetten van troepen; de beruchte Black and Tans. Na de Ierse onafhankelijkheidsoorlog nam het Britse parlement in 1920 een wet aan die het eiland in tweeën splitsten. Deze tweedeling van het eiland is een eerste herkenningspunt. Daarnaast is een straat vernoemd naar Charles Parnell (Parnellstreet). Een ander interessant conflict is te vinden in Belfast, Noord-Ierland, waar een muur twee wijken van elkaar scheidt. De perfecte combinatie tussen theorie en praktijk is mogelijk in Ierland.

Bovendien is Dublin de perfecte stad als je van musea, gezelligheid, uitgaan en winkelen houdt. Vrijwel alle musea zijn gratis te bezoeken. Voor schilderijen moet je gaan naar de National Gallery of Ireland en in het National History Museum zijn opgezette dieren te bezichtigen. Voor de cultuursnuivers onder ons is Dublin veel kerken en kathedralen rijk, waaronder de bekende St. Patricks Cathedral. Het, naar mijn idee, gezelligste gedeelte van Dublin is het Temple Bar District. In deze uitgaanswijk kun je in verschillende pubs genieten van live music en typische Ierse Guinness. Als je benieuwd bent naar het brouwproces kun je een rondleiding door de Guiness Storehouse distilleerderij krijgen. De gezelligheid is niet alleen te vinden bij de Temple Bar. Op Grafton Street en O’Connell Street, dé winkelstraten van Dublin, zijn vaak straatmuzikanten te vinden. Daarnaast zal een echte Ier vaak een praatje met je maken en al zijn kennis met je delen.

Tot slot is het openbare vervoersnetwerk erg goed in Ierland, waardoor er genoeg andere opties zijn als je even weg wilt uit Dublin. Van vissersdorpjes zoals Dalkey of Howth met hun prachtige kliffen, tot de grotere steden zoals Cork, Belfast of Galway, zijn bereikbaar met bus of trein. Mocht je naar Cork gaan is de Cork City Goal een echte aanrader. Dit is de voormalige gevangenis van Cork en is nu te bezoeken als museum.

Al met al heeft Dublin, en heel Ierland, veel te bieden en behoort Trinity College naar mijn idee als kanshebber voor jou studietijd in het buitenland.