Ondanks dat we tegenwoordig overal, op elk moment en voor een relatief lage prijs internet hebben, zijn wij nog altijd niet klaar met de ontwikkeling van het internet. Een nieuw netwerk dat vele malen sneller moet zijn en dat veel meer apparaten met elkaar moet kunnen laten communiceren staat op het punt om ons leven te verrijken. Maar zit er geen addertje onder het gras? Moeten we niet uitkijken dat de ontwikkeling van het internet te snel gaat? Misschien wel, maar het 5g-netwerk is zowat onomkeerbaar en zal ons binnen enkele jaren van dienst kunnen zijn als er geen harde bewijzen komen tegen het netwerk.  

Het 5g-netwerk moet er vooral voor zorgen dat elektronische apparaten een stuk sneller met elkaar kunnen communiceren. Met verschillende tests is al aangetoond dat het netwerk een zowat 10 maal zo grote snelheid kan bereiken dan het huidige 4g-netwerk. Daarnaast is het grootste voorbeeld dat er honderden miljoenen, zo niet miljarden extra apparaten op aangesloten kunnen worden. Dit kan helpen met de ontwikkeling van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s of pakketdiensten met drones. Ook kan het de medische zorg erg bevorderen doordat operatierobots veel nauwkeuriger kunnen opereren als ze op een 5g-netwerk zijn aangesloten.  Hierdoor kunnen de risico’s van sommige soms levensbedreigende ingrepen verkleind worden. (iculture)

Uit deze medische hoek komen echter ook de meeste tegengeluiden voor de invoering van zo’n 5g-netwerk. De elektromagnetische straling die nodig is om alle elementen in het netwerk te laten functioneren zijn bij een 5g-netwerk geconcentreerder dan bij het huidige netwerk. Ook staan antennes door een korter bereik dichter op elkaar, wat voor meer straling zorgt.  Sommige mensen hebben het gevoel dat zij door deze straling ziek kunnen worden en eisen dan ook onderzoek voordat het 5g-netwerk in 2020 in Nederland voeten aan de grond mag zetten. Uit onderzoeken blijkt vaak dat het niet uitgesloten kan worden dat deze straling gevaarlijk is, maar ook niet dat het ongevaarlijk is. (nos) Mede hierom is het kabinet niet van plan om af te wijken van het plan, maar gaat het wel extra onderzoek laten doen naar de gezondheidsrisico’s van deze straling.

Een ander groot probleem dat zich afspeelt rond de ontwikkeling van het 5g-netwerk in het Westen zijn de aanklachten tegen het Chinese telecombedrijf Huawei. Volgens de Verenigde Staten en een deel van de West Europese landen zou het 5g-netwerk een optie bieden voor de Chinezen om gevoelige informatie te tappen en door te spelen naar de Chinese overheid, waarmee nauwe banden worden onderhouden. De oprichter en CEO van Huawei gaat tegen alle aantijgingen in en blijft standvastig zeggen dat zijn bedrijf alleen de race voor het 5g-netwerk wil winnen. Het probleem is dan ook dat ze bijna niet meer te achterhalen zijn. Doordat in China het testen van het netwerk op grote schaal mocht worden uitgevoerd loopt Huawei een straatlengte voor op concurrenten als Samsung, Nokia of Verizon. Hierdoor kunnen zij op dit moment de beste kwaliteit voor de laagste prijs bieden en is het nog maar af wachten hoe lang ditzelfde gezegd kan worden over de andere providers.

Nu zitten ook Nederlandse providers te twijfelen over het wel of niet in zee gaan met Huawei. De grootste provider, KPN, heeft inmiddels haar keus gemaakt. Zij zal voor het netwerk zelf een ‘Westers’ bedrijf in armen nemen, maar de randapparatuur, zoals antennes, worden wel afgenomen van de Chinese fabrikant. Hierdoor zal het langer duren voordat een landelijk netwerk in Nederland aangelegd zou kunnen worden en zal de prijs waarschijnlijk ook hoger zijn dan in andere landen in Europa die wel met Huawei in zee zijn gegaan. Echter zal het in deze landen ook nog even duren voordat het voor de consument beschikbaar is, aangezien het in eerste instantie gebruikt zal gaan worden voor zelfrijdende auto’s, het leger of de overheid.

Of het 5g-netwerk nou een kans of een gevaar is, is nog altijd de vraag. Het helpt ons op sommige vlakken ver vooruit, maar als men kijkt naar de gezondheidsrisico’s zijn er toch zeker vraagtekens te zetten bij de invoering ervan. De Nederlandse regering heeft tot op heden besloten dat er eerst meer onderzoek gedaan zal moeten worden voordat een volledig netwerk aangelegd zou mogen worden. Wel worden er in delen van Groningen en Drenthe al tests gedaan met lokale netwerken. Hoelang en op wat voor manier het 5g-netwerk zal worden geïntroduceerd is tot nu toe een grote gok, maar men zal sceptisch moeten zijn over de gevolgen van zo’n ingrijpend netwerk.