Lieve lezer

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Met dit artikel neemt de redactie van 2018-2019 afscheid van jullie. Sommigen zetten hun avonturen met oikos volgend jaar door, anderen gaan nieuwe uitdagingen aan. Ik ben trots op de commissie en wat we dit jaar hebben neergezet. Nog nooit heeft oikos zoveel gepubliceerd en was de kwaliteit van de artikelen zo hoog. Voorafgaand aan dit jaar had ik een paar doelen voor de commissie en mijzelf opgesteld. Ik wilde de kwaliteit van oikosonline omhoog halen en er bovenal een hechtere commissie van maken. Dat eerste zorgde geregeld voor veel stress. Elke week drie artikelen volgends hoge standaarden publiceren is immers niet niks. Elk commissielid moest er aan geloven om elke maand een artikel te publiceren. Inspiratie en tijd daarvoor vinden, tussen de brakke ochtenden door, is in het Utrechtse studentenleven niet altijd makkelijk. Toch is het ons gelukt met minimale tegenslag. In mijn ogen kwam dat voornamelijk door het tweede doel. Dit jaar zijn we vaker samen biertjes gaan drinken (Wat dan wel weer zorgde voor die brakke ochtenden), we hadden zelfs een heus commissie uitje naar Rotterdam! Al met al is oikos er dit jaar goed op vooruit gegaan! Het is een commissie waar je veel van leert en veel plezier uit kan halen. Ik wens alle commissieleden en onze trouwe commissaris Guus alias Bakvet het beste toe. Ik hoop dat ze blijven schrijven, of dat nou bij oikos is of niet. Zelf ga ik volgend jaar nieuwe uitdagingen tegemoet als student assessor en wellicht bij Agora. Hieronder lees je meer over de ervaringen van de commissieleden en wat voor hen in het verschiet ligt

Tot snel!
Suzanne

Beste lezers, afgelopen jaar had ik de eer om de rol commissaris oikos online te vervullen. Deze rol was, met deze commissie zeker, een genot om te vervullen. Met artikelen over rechtse populisten, watertekorten en wijn productie probeerde ik een breed scala aan maatschappelijke problemen aan te kaarten. Ik hoop dat jullie mijn artikelen met veel plezier heb gelezen en ik draag het stokje met alle vertrouwen over aan de volgende commissaris oikos online, Jeroen Bartels! Ik hoop dat jullie de artikelen volgend jaar met net zo veel enthousiasme lezen als dit jaar.

Met geografische groet, Guus Weijers

Het jaar is zoals altijd weer voorbij gevlogen. Het is een jaar waarin ik zelf weer mooie reizen heb mogen maken naar deze keer het grote Roemenië, het vreemde Moldavië en het altijd gezellige Noord-Ierland. Reizen waren uiteraard ook weer goed voer voor een paar leuke artikelen voor Oikos, waarbij m’n artikel over Transnistrië toch wel een van m’n favoriete is geweest. Maar aan al het mooie komt helaas ook een keer een eind. Na 2,5 jaar vind ik dat m’n tijd bij Oikos er op zit en ik hoop dat er weer een nieuwe gepassioneerde groep SGPL’ers het stokje over gaat nemen de komende jaren. Ik wil iedereen nog bedanken voor het lezen van m’n artikelen de afgelopen jaren, hoop dat je er van genoten hebt en bovenal ook nog iets van geleerd hebt!

Auf wiedersehen! Yannick

Wat begon vorig jaar met een goed dronken avondje tijdens de ontwikkelingscommissie waar ik de prachtige oikosbundel voor een kleine 40 euro had gekocht, eindigde als een geweldig jaar met de commissie. Zelf vond ik het leuk om de artikelen te schrijven, maar ik vond het stiekem vooral leuk om de artikels van mijn medestudenten te lezen. Mijn favoriete artikel van het jaar was dan ook wel die over de kelderklasse van Joep, vooral omdat ik me precies kon vinden in het dramatische niveau van dit voetbal, terwijl het toch altijd geweldig leuk bleef. Verder ben ik superblij met de commissie en hoe het allemaal gelopen is. Excuus voor de nooit geprinte oikosbundel van de laatste, die houden, die houden jullie allemaal nog zeker van me te goed! Ik hoop dat de commissie volgend jaar nog steeds zo enthousiast kan zijn over het schrijven van zijn artikelen en dat zij ons niveau mogen evenaren ;). Ik wens jullie allemaal een fijne vakantie en alvast veel leesplezier voor volgend jaar!

Groetjes aan de fam, Koen

Dat was het dan, het einde van het college jaar. Wat ook betekent het einde als vaste schrijfster van Oikos voor mij. Na vier jaar Sociale Geografie zal ik in september beginnen aan mijn master. Voor diegene die mijn artikelen gevolgd hebben over veelal verschillen politieke kwesties zoals de verkiezingen van het Europese Parlement, zullen dan ook niet verbaasd zijn dat ik in het Politiek geografische werkveld verder zal gaan. Ik hoop af en toe nog wel artikelen te publiceren over geopolitieke kwesties, de Europese Unie en stage avonturen. Ik wens de commissie van volgend jaar veel plezier in het schrijven van artikelen. En voor de lezers die twijfelen om bij te dragen deze commissie: doe het, je zal geen spijt krijgen.

Carlijn

Als enige eerstejaars in de commissie begon ik mijn ‘oikos-carrière’ toch wel met enige spanning. Maar oikos heeft al mijn verwachtingen overtroffen! Ik vond het enorm leuk om iedere keer een nieuw onderwerp te verzinnen en mij hierin te verdiepen. Naast het schrijven hebben we ook een dagje Rotterdam met de commissie gedaan, inclusief een bezoek aan een pinball museum (wat ik stiekem het leukst vond). Dit maakt oikos voor mij de perfecte combinatie van een commissie waar je wat aan hebt, namelijk schrijfervaring, en een commissie vol gezelligheid en leuke vergaderingen. Net zoals dit jaar kan je volgend jaar diverse onderwerpen van mij verwachten; van herontwikkeling van stationsgebieden tot persoonlijke ervaringen van steden en meer creatieve onderwerpen. Maar daarom eerst het vliegtuig in op zoek naar inspiratiebronnen voor mijn aankomende artikelen.

Tot volgend jaar! Liefs Annelot

Helaas al weer het laatste artikel van dit jaar, maar dat hoeft de pret niet te drukken. Het afgelopen jaar vind ik dat de oikoscommissie zich van haar beste kant heeft laten zien.  Iedereen heeft aan elk artikel zijn eigen draai gegeven, waardoor geen enkel artikel als hetzelfde aanvoelt. Niet alleen gaf ieder z’n eigen kleur aan een artikel, ook kwam zowat alles wat ons geografen bezighoudt voorbij dit jaar. Mijn favoriete artikel van het jaar om te lezen was die van Joep over de lading achter de voetbalwedstrijd tussen de Rangers en Celtic. Aangezien ik zeker van voetbal houd en hij het ook nog combineerde met de geografische aspecten en maatschappelijke problemen  van Glasgow was het een genot om te lezen. Voor volgend jaar hoop ik dat jullie natuurlijk lekker blijven lezen. Het belooft weer een goed jaar te worden vol interessante artikelen, be there or be triangle!

Groetjes, Jorrit

Ik heb jullie de afgelopen twee jaar mogen verblijden (hoop ik) met mijn artikelen. Het zal jullie zeker zijn opgevallen dat  nadat ik een andere studie ben gaan doen mijn artikelen een meer sociologischere kant op zijn gegaan. Ik hoop dat jullie deze net iets andere invalshoek interessant vonden, ik vond het zelf in ieder geval erg leuk om te doen. Het leukste artikel dit jaar vond ik toch echt het gastartikel van Jos Bierbooms. Volgend jaar ga ik helaas stoppen met oikos, het is tijd voor nieuw bloed in de commissie en ik ga niet een derde commissievoorzitter grijze haren bezorgen met op het laatste moment schrijven van artikelen. (Sorry Suus<3) Al met al hoop ik dat jullie evenveel van onze artikelen hebben genoten hebben als dat wij hebben gedaan met het schrijven en wens ik veel plezier en succes naar de commissie volgend jaar om de voorwaartse koers die Susanne met ons heeft ingezet dit jaar met oikos door te zetten.

Liefs, Minka

Het afgelopen jaar was mijn eerste jaar in de redactie van Oikosonline en ik heb er zeker van genoten. In het schrijven van de artikelen kon ik op een prettige manier mijn mening en gedachten kwijt en kon ik mij verdiepen in dingen die ik interessant vind, waar je normaal gesproken niks mee zou kunnen. Het heeft mij ook verrast dat er vervolgens zo veel mensen zijn die ook maar enigszins in mijn gebrabbel geïnteresseerd zijn, daarvoor wil ik jullie bedanken. Ook mensen van wie ik het niet het verwacht, bijvoorbeeld van buiten de opleiding, hebben trouw gelezen. Mijn persoonlijke hoogtepunt daarbij was het ‘Kelderklasse’ artikel aan het begin van dit seizoen. Een mooiere start had ik mij niet kunnen wensen, met veel positieve reacties van allerlei mensen. Daarnaast gaf ook de commissie een warm welkom, met leuke, gezellige maar ook uiteenlopende mensen. Door deze uiteenlopendheid heb ik ook heel veel van jullie geleerd, met boeiende artikelen over onderwerpen waar ik zelf de ballen verstand van heb. Bedankt allen, het was mij een genoegen.

Groetjes thuus, Joep