Tornado Troubles!

Morgenochtend is het dan zo ver. Dan stap ik in het vliegtuig om een half jaar in Oklahoma te studeren. Afgelopen maand heb ik daarom gebruikt om mijn thesis af te ronden en om af te spreken met vrienden om ze nog één keer te zien. Zo ging ik samen met een vriend van mij ‘DOMunder’ doen. Dit is een activiteit waarbij je met een zaklamp in je hand de geschiedenis van het Domplein in Utrecht ontdekt. Er wordt verteld hoe de Romeinen hier al gevestigd waren en ook waarom de Domtoren van de Domkerk is gescheiden. Spoiler alert: dat kwam door een tornado (of tempeest zoals zij het noemden). Ik was een en al oor, Oklahoma ligt namelijk middenin Tornado Alley en heeft daar dus vaak genoeg mee te maken. Voor mijn laatste voorbereiding duik ik in de woeste wereld van tornado’s in mijn Amerika avontuur: Tornado Troubles!

Tornado Alley
Tornado Alley is een gebied in Amerika waar je misschien wel eens over gehoord hebt. In een ongeveer verticale lijn van Texas naar South Dakota ligt een gebied dat wordt geteisterd door tornado’s. Dit gebied heeft namelijk de meest gunstige omstandigheden om te zorgen voor een krachtige tornado. Als het kaartje hieronder niet genoeg uitleg geeft, dan zal ik dat even doen.

Bron: Dan Craggs, Wikipedia

Een botsing van warme en koude lucht is de ideale situatie voor de vorming van een tornado. Windkrachten nemen toe en onweer ontstaat. De combinatie van regen en een neervallende wind zorgen ervoor dat er in de wolken een kolk ontstaat, die vanuit de lucht naar beneden zakt. Windsnelheden accelereren waardoor er uiteindelijk een razende kolk, de tornado, over het land raast. Gemiddeld genomen gaat een tornado ongeveer 5 minuten lang door, waarna hij in rook opgaat. Dit is dus anders dan bijvoorbeeld een orkaan, die dagenlang blijft aanhouden.

Tornado Alley is een misschien ietwat misleidende naam. Het is weliswaar zo dat hier veel tornado’s voorkomen, maar hier komen bij lange na niet alle tornado’s voor. Zo heeft Florida bijvoorbeeld de meeste tornado’s in één jaar per vierkante meter. In vrijwel elke Amerikaanse staat komen tornado’s voor, maar met name in Tornado Alley en elke staat ten oosten van Tornado Alley is het een bekend fenomeen. Door de gunstigste omstandigheden voor tornado’s in Tornado Alley komen hier wel de krachtigste tornado’s voor. Gekeken naar de krachtigste orkanen, dan is Oklahoma de staat met de meeste tornado’s per vierkante meter.

Filmpje!
De meeste mensen kennen de tornado’s niet door iets wat ze met eigen ogen hebben meegemaakt, maar door beelden van anderen. ‘Stormchasers’ zijn mensen die graag het gevaar van de tornado’s opzoeken en ze vastleggen. Dit gaat niet zonder gevaar, maar levert wel spectaculaire beelden op.

Op beelden ziet het er natuurlijk ook wel gaaf uit, maar de schade die zoiets achterlaat wil ik natuurlijk niemand toewensen. Gelukkig wordt er veel aan de veiligheid gedaan, zo hebben ze een alarmsysteem die via je mobiel werkt (denk aan NL-Alert) en zijn de universiteitsgebouwen heel stevig. Ik heb dus geen reden tot angst in Oklahoma!