De meest geschikte planten voor je studentenkamer

Na een lange dag op de universiteit kom je thuis. Je brein is uitgewerkt, jij bent uitgewerkt, en je huisgenoten zijn luidruchtig dingen van je aan het vragen. Het huis is vies, en je zoekt wat tijd voor jezelf: je eigen kamer in, deur achter je dicht. En dan kijk je eens goed rond. En nog wat beter. Een onaangenaam gevoel komt in je op: het is hier eigenlijk niet zo… gezellig? Een lege kamer, een beetje rommelig, met al je spulletjes erin, maar er mist iets. Ik zal je eens vertellen wat: een aantal planten.

Vertrouw me maar. Een paar groene vrienden in huis fleurt je kamer helemaal op, zonder veel moeite erin te steken. Planten beïnvloeden de mens; zoals Hitchings (2003), in zijn onderzoek naar het toepassen van de actor-network theory op mensen en hun tuin, zei:

“[…] the way in which we think about the world is always, to some degree, informed by the capacities and properties of the particular things that surround us in this world.”

Uit onderzoek van Mayer & Frantz (2004) blijkt dat mensen die dichter bij de natuur zijn, zich bewuster zijn van het milieu en hier ook eerder naar handelen. En milieuvriendelijkheid kun je maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen; haal de natuur naar je directe omgeving, je zou er zo maar eens milieubewuster van kunnen worden.

“Maar wat nou als ik helemaal niet voor planten kan zorgen? Ze gaan altijd dood bij mij!” Daar ga ik je bij helpen. Niemand is een hopeloos geval: tenzij je altijd vergeet je tanden te poetsen of je brood te smeren, kan ook jij een paar planten verzorgen.

Planten in je kamer hebben licht en water. Een doorsnee studentenkamer is niet een erg lichte ruimte, en door ontbrekende regelmaat van het studentenleven zal de plant af en toe droog moeten kunnen staan. De planten die ik je ga aanraden zijn dan ook planten die niet zo veel zon nodig hebben, en ook een tijdje zonder water kunnen. Ik ga echter niet beginnen met een cactus. De verleiding is groot: ze hebben weinig water nodig en zijn vaak wel gelukkig in je raamkozijn. Je gaat ze alleen vergeten. En dan gaan ze dood. Of je vergeet ze juist niet, geeft ze te veel water en dan… gaan ze dood. Wat een beginnende plantenmens nodig heeft is een plant die het snel laat zien water nodig te hebben.

Een voorbeeld hiervan is de lepelplant. Deze jongen kan je niet makkelijk verzuipen, en van te weinig water lijkt hij snel treurig maar is dat dan nog niet.

Daarnaast heb ik de “spinnenplant” zoals we hem thuis noemen: de eigenlijke naam is graslelie, of zebragras. Ook deze is hardnekkig, en overleeft mening overstroming of droogteperiode. Daarnaast maakt hij zijn eigen baby’s, die je makkelijk stekt en weggeeft/een plantenimperium van opbouwt.

En als laatste plant een wat grotere, die goed staat in de donkere hoekjes maar ook wat licht kan hebben en mooi groot kan worden: de Kentiapalm. 

Deze plantjes zijn vaak bij iedere plantenwinkel wel te vinden. Haal ze wel bij een plantenwinkel: mijn persoonlijke ervaring met planten van de supermarkt is dat de wortels niet erg goed ontwikkeld zijn of te kort zijn afgesneden, wat ze moeilijker maakt gelukkig te maken in het begin. En een laatste tip: koop potjes met een gaatje onderin en een schaaltje erbij. Als je ze dan te veel water geeft, kan dit weglekken en kunnen de planten het als ze het nodig hebben opnemen. 

Ik hoop je hierbij dichter bij een leven dicht bij de natuur te hebben gebracht! Geef liefde aan je planten, dan geven zij een beetje liefde terug na een lange dag.

Meer weten? Hier heb ik het vandaan:

Russell Hitchings (2003) People, plants and performance: On actor network theory and the material pleasures of the private garden, Social & Cultural Geography, 4:1, 99-114. https://doi.org/10.1080/1464936032000049333

Mayer, F. S., & Frantz, C. M. (2004). The connectedness to nature scale: A measure of individuals’ feeling in community with nature. Journal of Environmental Psychology, 24(4), 503–515. https://doi.org/10.1016/j.jenvp.2004.10.001

De foto’s komen van:

Bol.com (https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/8/7/6/3/9200000086993678.jpg);

De blog van plantenwinkel Oerwoud (https://www.oerwouddenbosch.nl/c-4595590/blog-zes-kamerplanten-die-veilig-zijn-voor-jouw-huisdier/)

En de site van de Intratuin (https://www.intratuin.nl/kentiapalm-howea-forsteriana-d-21-cm-15392.html)