No Access Card Needed #17
In deze rubriek genaamd No Access Card Needed (Voorheen Van Unnik Praat) krijgen we een kijkje in de keuken bij SGPL. Docenten, studenten, stagiaires of andere SGPL insiders komen aan het woord.
Vandaag Anouk Nelemans, die vertelt over haar stage bij Buck Consultants
Onlangs is mij gevraagd voor Oikos te schrijven over mijn stage. Niet veel studenten van de bacheloropleiding ‘Sociale Geografie en Planologie’ doen een stage tijdens hun studie. Ikzelf had vanaf het eerste jaar al in mijn hoofd dat een stage mij interessant zou lijken. Dus toen ik eigenlijk al heel snel mijn bachelor had afgerond (nominaal in 3 jaartjes mijn diploma behaald) besloot ik dat een stage een goede toevoeging aan mijn persoonlijke ervaring zou zijn, voordat ik met een master zou beginnen. Momenteel loop ik stage voor 40 uur per week bij Buck Consultants International (BCI)
De voornaamste reden dat ik stage wil(de) lopen is om uit te zoeken wat de werkmogelijkheden na je studie zijn met een achtergrond in sociale geografie en planologie. Aangezien de studie voornamelijk theoretische kennis oplevert en je de competenties aanleert voor het doen van wetenschappelijk onderzoek, had ik nog niet echt een compleet beeld over werken in het bedrijfsleven. Bovendien staat een stage natuurlijk prachtig op je curriculum vitae en leek het mij ontzettend leuk, interessant en leerzaam.
Tijdens een college in mijn eerste jaar van de studie bij het vak ‘Inleiding in de economische geografie’ was er een gastspreker van Buck Consultants International. Deze spreker vertelde over het werk dat BCI uitvoert en dat vond ik interessant. De naam BCI was mij bijgebleven, dus toen ik twee jaar later bedacht dat ik graag stage wilde lopen heb ik het bedrijf benaderd. Normaal neemt Buck Consultants alleen stagiairs aan die al met hun master bezig zijn, maar aangezien ik een tussenjaar nam en mijn bachelor diploma al binnen had, mocht ik op gesprek komen. Het feit dat ik door mijn tussenjaar een werkstage doe (wat inhoudt dat ik het bedrijf met projecten help i.p.v. dat ik gebonden ben aan een afstudeeronderzoek, vind ik heel leuk). Nu is de gastspreker uit het college een collega van mij!
BCI is een adviesbureau met het hoofdkantoor in Nijmegen. BCI “onderzoekt, adviseert, implementeert en voert projectmanagement uit op het gebied van (regionale) economie, ruimte, infrastructuur, vastgoed, locatiekeuzes, goederenvervoer en logistieke ketens” (BCI, 2020). Het bedrijf bestaat uit 3 afdelingen: Supply Chain Management; Economie, Ruimte, Vervoer en Infrastructuur; en de afdeling waar ik werk: Footprint Optimization, Location Strategy and Site Selection. Bij de laatste twee genoemde afdelingen zou je met een economisch geografische achtergrond terecht kunnen komen. Voor verdere informatie over het bedrijf kun je op de website kijken waar ook interessante artikelen te vinden zijn geschreven door werknemers van BCI: https://www.bciglobal.nl/nl
Werken bij een consultancy betekent dat je klanten uit veel verschillende sectoren en industrieën tegenkomt. Dit maakt het werk heel divers. Ik leer heel veel over deze verschillende industrieën en sectoren en hoe een consultant te werk gaat. Als stagiaire doe ik veel ondersteunend werk. Voornamelijk verzamel ik data ten behoeve van de lopende projecten. Zo heb ik bijvoorbeeld geholpen bij een project voor een Duits bedrijf uit de auto-industrie die een fabriek in Oost-Europa wil openen. Verder zoek ik soms achtergrondinformatie op van een bepaalde industrie, zodat alle ins en outs bekend zijn. Bovendien zoek ik af en toe contactinformatie op van bepaalde mensen, zodat BCI bedrijven kan benaderen om projecten binnen te halen. BCI geeft ook regelmatig Webinars over relevante onderwerpen in het vakgebied. Ik heb een keer geholpen bij het maken van zo’n Webinar die ging over de verschuiving in de geografie van International Non-Governmental Organizations (INGOs) zoals bijvoorbeeld UNICEF. Tevens maak ik met behulp van mijn GIS-ervaring kaarten die ondersteunend zijn in presentaties die BCI aan klanten geeft. Zoals je kunt zien aan deze greep van genoemde activiteiten, is elke dag voor mij anders en dat is ontzettend leuk.
Aangezien dit mijn eerste ervaring met een fulltime werkweek (40 uur) is, moest ik vooral in het begin heel erg wennen aan het ritme en het maken van lange werkdagen. Gelukkig werk ik bij BCI in een leuk team met prettige begeleiding. Bovendien bereidt de stage me goed voor op het leven na de studie. Ik leer veel van het vakgebied en groei ook op persoonlijk vlak. Zo ben ik bijvoorbeeld beter geworden in initiatief nemen, het communiceren met collega’s en het verdelen van werkdruk door middel van een goede planning.
Ik ben tot op deze dag super blij met mijn keuze en trots dat ik bij BCI ben aangenomen voor dit jaar. Ik vind het dan ook echt een aanrader om een stage te doen (bij BCI)!
Anouk Nelemans
Voor verdere vragen kun je mij (Anouk Nelemans) contacteren op:
Bron:
Buck Consultants International (2020). Over Buck Consultants International