Geografenradio

Pas zat ik na te denken over een onderwerp voor een nieuw Oikosartikel en was mijn idee om weer eens iets over muziek te schrijven. Twee jaar geleden heb ik een stukje geschreven over het mooie ‘My Little Town’ van Simon & Garfunkel. Veel nummers schoten door mijn hoofd, maar uiteindelijk dacht ik: waarom schrijf ik niet over allerlei (ietwat) geografisch getinte muziek? Veel (pop)nummers gaan over zoetsappigheden of liefdesperikelen, maar er zijn ook veel nummers die gaan over een plek of een geografisch fenomeen. Vrij veel van deze nummers zijn alsnog wel een verkapt liefdesnummer, maar dat neem ik maar even voor lief.

Het duidelijkst is de geografie in nummers met een land of werelddeel in de titel, denk aan het door velen geliefde ‘Africa’ van Toto, ‘België’ van het Utrechtse Goede Doel of ‘Deutschland’ van Rammstein. Ook steden zijn erg populair, zoals ‘Amsterdam’ van Coldplay, ‘Alle liefs uit Londen’ van Bløf, ‘Streets of Philadelphia’ van Bruce Springsteen en ‘Oh Oh Den Haag’ van Harry Jekkers. Zoals uit deze nummers al blijkt is geografie niet gebonden aan een genre: van metal tot volksmuziek wordt geografie gebruikt.

Ook andersoortige geografische fenomenen komen voor: de Solsbury Hill van Peter Gabriël is een bestaande heuvel in Zuid-Engeland. Soms wordt er verwezen naar een plek, zoals het schitterende ‘Tinseltown in the Rain’ van The Blue Nile, waar ze met deze ‘glinsterstad’ doelen op het altijd regenachtige Glasgow. Maar ook ‘On the Border’ van Al Stewart is natuurlijk geografisch, net als ‘Roundabout’ van Yes en ook ‘Over de Muur’ van Het Klein Orkest heeft een duidelijk geografisch thema. ‘Leningrad’ (tegenwoordig Sint-Petersburg) van Billy Joel gaat over de Sovjettijd en de Koude Oorlog en een bijzondere vriendschap tussen een Amerikaan en een Rus. Hoewel de tijd toen heel anders was blijft de boodschap daarin heel mooi. Helemaal bijzonder is ‘Map Ref. 41°N 93°W’ van Wire, waar zelfs exacte coördinaten in de titel zitten. Deze coördinaten verwijzen naar een plaats genaamd Zero in de Amerikaanse staat Iowa, maar over de exacte aanleiding daartoe heb ik weinig kunnen vinden.

Ik kan nog heel lang doorgaan, en dat heb ik ook gedaan, maar dan in de vorm van de onderstaande spotifylijst. Nu moet ik zeggen dat veel van de nummers die daarin staan wat ouder zijn, wat vooral te maken heeft met mijn eigen smaak. Dus voeg vooral zelf dingen toe, mits ze een enigszins geografisch thema hebben zoals zojuist een beetje toegelicht is. De afspeellijst is nu al goed voor ruim vijf uur muziek, maar samen kunnen we daar nog veel meer van maken en wordt de ‘Geografenradio’ compleet. Wat mij betreft leuk vermaak, nu we voorlopig allemaal toch binnen moeten zitten…

De afspeellijst van Spotify vind je hier: https://open.spotify.com/playlist/3TNOEJeN9YSSOiv40BCunT?si=KKKoC8WIR96eDUDbusAdTg

Kopfoto: Afbeelding van Michael Gaida via Pixabay.