Buitex Online #3

In het vorige artikel hebben jullie kunnen lezen hoe we vanuit Kiev met de trein naar Moskou gingen. In Moskou verbleven wij drie hele dagen. In dit artikel zullen we jullie vertellen wat we tijdens de voorbereidingsreis in Moskou gedaan hebben.

Toen we ‘s ochtends met de trein aankwamen, hadden we weinig tijd om te beseffen dat we dan toch echt in Rusland waren aangekomen. We kwamen aan op station Kievskaja, waar de muren bedekt waren met mozaïeken die ironisch genoeg de goede band tussen Oekraïne en Rusland verbeeldden. Ook in Moskou waren alle metrostations bedekt met mozaïeken of verfraaid met beeldhouwwerk en kroonluchters. Onze koffers door de sneeuw slepend, liepen we zo snel mogelijk naar ons hostel. Het hostel, genaamd Strawberry Duck, was ons meest luxe hostel, waar we elkaar aankeken of we dit wel echt hadden geboekt.

Na ons snel opgefrist te hebben liepen we naar de Bibliotheek voor Buitenlandse Literatuur, waar we een afspraak hadden met Jerke Verschoor. Jerke Verschoor werkt voor Nuffic Neso: een bedrijf dat Nederlandse studenten aanmoedigt om in Rusland te komen studeren en vice versa. Ze onderhouden contacten met universiteiten in beide landen en faciliteren uitwisselingen. Net zoals in Kiev vonden we het erg leuk om een “stukje Nederland” in Rusland mee te maken. Jerke en zijn collega Marina gaven ons veel tips voor leuke activiteiten, restaurants en praktische zaken als het openbaar vervoer. Ook spraken we af dat Jerke ons tijdens de “echte” reis zou vergezellen tijdens ons bezoek aan de ambassade in Moskou, zodat hij ook aan de V.U.G.S.-ers die meegingen iets over Nuffic Neso kon vertellen. Na de afspraak met Jerke stierven we van de honger. We hadden in de trein alleen wat broodjes uit de supermarkt als avondeten gegeten en verder helemaal niet meer ontbeten. We besloten dus in de kantine van de bibliotheek te ontbijten en gelijk gebruik te maken van de wifi. Internet hadden we namelijk niet in Rusland.

Kerstversiering op het Rode Plein en de kermis met op de achtergrond de Basiliuskathedraal

Nadat we de bibliotheek hadden verlaten liepen we richting het Rode Plein, maar niet voordat we een uitgebreid sneeuwballengevecht hadden gehouden. Sneeuw hebben we dit jaar in Nederland niet echt meegemaakt, dus we moesten er op dat moment optimaal gebruik van maken. Het Rode Plein was helemaal versierd met lichtjes, vlaggetjes en honderden kerstbomen (deze waren versierd met gekleurde raketten wat wel weer typisch was). Bovendien was er een kermis die zich over het hele plein uitstrekte. In Rusland is het belangrijkste geloof de Oosters-Orthodoxe Kerk. Deze heeft een andere kerkelijke kalender dan het Christendom in West-Europa. Het Russische kerstfeest is dan ook pas op 7 januari en daarom was het rode plein eind januari nog zo versierd. Het hoogtepunt van het Rode Plein is echter de Basiliuskathedraal: de kathedraal met haar vele gekleurde koepels is vaak een van de eerste dingen die in je opkomt als je aan Rusland denkt.

Een van de kerstbomen versierd met raketten

We hadden ondertussen al wel weer honger gekregen, dus besloten een late lunch te nuttigen in een ander kenmerkend gebouw op het Rode Plein: het GUM-warenhuis. Dit is sowieso ook een plek die de moeite waard is tijdens een bezoek aan Moskou. Het is bizar groot, en alle dure merken zijn er te vinden. Het gebouw was wederom uitgebreid versierd met planeten en raketten, vermoedelijk een hint naar het belang van de ruimtevaart vanuit Rusland. We aten in het warenhuis in een restaurant met traditioneel Russisch eten. Het was een soort lopend buffet waarbij je wat kon pakken en kon aanwijzen wat je wilde hebben. Het aanbod bestond onder andere uit Russische dumplings, chicken Kiev (gevulde kip) en veel verschillende salades met bieten.

Na de lunch wilden we eigenlijk de Basiliuskathedraal in, maar we misten op vijf minuten na de laatste toegangstijd. Gelukkig was er nog wel een museum waar we in konden: het National History Museum. Hier werd de hele geschiedenis van Rusland, van de prehistorie tot de tsaren, verteld aan de hand van bijzondere objecten. Er waren onder andere slagtanden, boten, tombes en religieuze voorwerpen. Bovendien had je op de bovenste verdieping een fantastisch uitzicht over het Rode Plein.

Een wereldbol in het Natural History Museum

Voor het avondeten vonden we een restaurant waar alle gerechten werden bereid met avocado. Daarna was het natuurlijk tijd om voor het eerst het Russische nachtleven te gaan ontdekken. Nadat we bij twee verschillende bars een cocktail hadden gedronken, gingen we naar een feest wat Melissa al in Nederland op het internet had gevonden. De naam Crazy Daisy had ons erg nieuwsgierig gemaakt. Het feest was alleen niet helemaal wat we ervan hadden verwacht. Er werd ons gratis wodka aangeboden en de meiden, die net zoals in Kiev op de bar dansten, probeerden ons nu ook over te halen om mee te doen. We vonden de sfeer er niet optimaal en besloten dat we beter een andere plek konden zoeken om tijdens de Buitex zelf uit te gaan. Een avontuurlijke avond was het in ieder geval wel. 

Dit was het eerste deel van ons verblijf in Moskou. Omdat we in de drie dagen dat we hier waren zoveel hebben gedaan, komt er maandag een tweede deel online! Hierin vertellen we onder andere over de highlights van Moskou die we hebben gezien, en ons uitstapje naar Sergiev Posad.