Ibn Battuta op reis

Lieve lezers, voor de weken dat wij op Buitex zouden zijn, vroegen wij onze zusterverenigingen een stukje over hun buitenlandse avonturen te schrijven. In de weken dat de Buitex zou plaatsvinden heeft de Buitexcommissie geprobeerd om ons alsnog mee te nemen op reis. De verhalen van de andere verenigingen willen we jullie echter niet onthouden, dus daarom vandaag het verhaal van Ibn Battuta, de studievereniging van de faculteit ruimtelijke wetenschappen in Groningen. Veel leesplezier!

Lieve lezers; om jullie in deze tijden bij te staan, waar de jaarlijkse buitenlandse excursies niet door kunnen gaan, hier wat leesvoer over de Buitenlandse Excursie van Ibn Battuta 2019.

Goed om te weten is dat onze Buitenlandse Excursie vaak afgekort wordt met BEC. Vandaar dat de organiserende commissie de pakkende naam BECstreetboys heette. De band en haar groupies vertrokken medio maart 2019 naar enkele voormalig Joegoslavische landen; Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Kroatië om precies te zijn. leesnoot: Aan te raden is, om de plaatsen voor je te zien middels foto’s o.i.d. zodat je er een goed beeld bij kan vormen

Na een gemoedelijke heenvlucht, kwamen we aan op het internationale vliegveld in Split. Hier mochten we kennis maken met de allerbeste buschauffeur die we ons konden wensen, genaamd Gordan (Gordan houdt zo veel van zijn bus dat zijn Facebook-profielfoto’s er vol mee staan). Hij wist ons veilig naar onze eerste bestemming te brengen: Mostar. Deze stad is bekend om haar idyllische brug, die ruim 20 meter boven de rivier Neretva, de beide stadsdelen verbind. Gedurende een, door een local gegeven, stadstour kregen we te horen dat Mostar, net als heel Bosnië en Herzegovina, nog steeds in de nasleep van de Balkanoorlogen is. Zo heerst er veel verdeeldheid onder de inwoners. Tekenend is dan ook dat er een drie-presidentschap is in dit land. Allen vertegenwoordigen ze hun eigen ‘volk’: Bosniakken, Kroaten en Serviërs. ’s Avonds mochten we kennis maken met de speciale lekkernij Rakija, deze likeur bleek een rode draad te worden deze BEC.

Nadat we Blagaj, en de Kravice watervallen een bezoek hebben gebracht, zetten Gordan, de BECstreetboys en haar groupies koers naar de volgende bestemming: Zabljak, Montenegro. De busreis verliep opnieuw voorspoedig, dit had waarschijnlijk alles te maken met de perfect samengestelde afspeellijst die gedurende de BEC helemaal kapot gespeeld is. Eenmaal aangekomen in de met sneeuw(!) beladen huisjes in Zabljak stonden er meerdere flessen zelfgestookte Rakija klaar voor ons. Deze konden, nadat ze soldaat gemaakt waren, weer bijgevuld worden bij de receptioniste. De volgende dag stonden we vroeg op om de bergen in te gaan. Een hike rondom het Zwarte Meer zou ons de prachtige natuur van het land laten zien. Nadat we het binnenland van Montenegro bezocht hadden, vervolgde de reis zich naar het kustgebied van Montenegro. Een tussenstop werd gemaakt bij het Shköder Meer, waar we zagen hoe Montenegro haar naam aan heeft te danken (Monte: Bergen, Negro: Zwart). Enfin, Kotor was de volgende stad die we hebben bezocht. Deze stad is gelegen in een baai waardoor het een favoriet vakantieoord is voor grote cruiseschepen. Gelukkig voor ons, was het geen hoogseizoen en konden wij gaan en staan waar we wilden. Zo konden we in alle rust het fort boven op de berg bezoeken waar we van een prachtige zonsondergang konden genieten.

Een prachtige bustocht langs de kust van de Adriatische zee bracht ons naar de Kroatische stad Split, dit zou tevens onze laatste bestemming zijn. Onderweg maakten we nog een stop in Dubrovnik (lees King’s Landing, Game of Thrones) waar insta-waardige foto’s geschoten zijn. In Split konden we echter ook niet lang stil zitten, want ‘the best night you won’t remember’-kroegentocht stond te wachten op ons met, natuurlijk, Rakija. De volgende ochtend, wat ook de laatste dag was, genoten we nog van het mooie weer in de Romaanse binnenstad van Split. Een reis voor in de boeken. Vandaar ook een aanrader voor elke reiscommissie.

Dank voor het lezen, Stay Safe!